Γράφει ο Μανώλης Αντωνάκος

Η αρμοδιότητα της χορήγησης προνοιακών επιδομάτων ΑΜΕΑ ασκούνταν, μέχρι το 2010, από τις υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειακών ενοτήτων διαδόχων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Με την εφαρμογή του ν. 3852/ 2010- Πρόγραμμα Καλλικράτης έλαβε χώρα η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στους Δήμους «μητροπολιτικών περιοχών», ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31/12/2012 η αρμοδιότητα περιέρχεται στους Δήμους διαμονής και με το άρθρο 31 του ν. 4257/2014 που αντικαθιστά την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της προαναφερόμενης ΠΝΠ ορίζεται ως χρόνος έναρξης για την άσκηση της αρμοδιότητας από όλους τους Δήμους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 .

Σε ότι αφορά τη διοικητική υποστήριξη για την άσκηση της νέας αρμοδιότητας είχε εκδοθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ 3/11-1-2011 και η υπουργική απόφαση 74532/2010.

Η δημιουργία ιδιαίτερης δομής (με τον απαραίτητο εξοπλισμό) σε κάθε ΟΤΑ (που αποτελεί βασική προϋπόθεση άσκησης της αρμοδιότητας) θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή διάχυση σε όλη την επικράτεια που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους:

-Διαμορφώνεται ένας υψηλός κατακερματισμός και σπατάλη ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων χωρίς διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας

-Καταγράφεται μεγάλη διασπορά προσωπικών δεδομένων των δικαιούχων σε κάθε πρωτοβάθμιο αυτοδιοικητικό οργανισμό με πιθανές αρνητικές συνέπειες (π.χ. στιγματισμός στην τοπική κοινωνία).

-Διευκολύνεται η εμφάνιση τοπικιστικών πιέσεων με πιθανές παρενέργειες στην άσκηση της αρμοδιότητας.

Για όλα τα παραπάνω προτείνεται η άσκηση της αρμοδιότητας να μην διασταλεί και κατακερματιστεί με τη δημιουργία 325 υπηρεσιών πρόνοιας στους αντίστοιχους Αυτοδιοικητικούς Οργανισμούς σε όλη τη χώρα.

Οι προτεινόμενες εκδοχές είναι δύο:

1. Η εκδοχή της ορθολογικά αποκεντρωμένης άσκησης της αρμοδιότητας

Η υλοποίησή της δραστηριότητας αποκεντρώνεται με ορθολογικά κριτήρια ως εξής:
1.1. Σε όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.
1.2. Οι Δήμοι με πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους θα εξυπηρετούνται από εκείνους τους Δήμους που την ασκούσαν ή την ασκούν και συνεπώς εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 31 του ν.4257/2014.

2. Η εκδοχής της κεντρικής άσκησης της αρμοδιότητας σε επίπεδο επικράτειας

Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων να διεξάγεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το υφιστάμενο πληροφορικό σύστημα που θα διαχειρίζεται το κεντρικό αρχείο όλων των δικαιούχων σε πανελλαδική κλίμακα, τα δε δικαιολογητικά των ωφελουμένων να κατατίθενται στα κατά τόπους ΚΕΠ τα οποία θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr