Πρόκειται για έναν πολύ πλούσιο αλλά και αισιόδοξο Σπαρτιάτη ομογενή.

Γεννήθηκε το 1946 στον Μιστρά της Λακωνίας. Έφτασε στις ΗΠΑ το 1966 και δούλεψε τα πρώτα χρόνια των σπουδών του και ως χασάπης, δουλειά που έμαθε από τον πατέρα του, Γιάννη, στον Μιστρά. Είναι πτυχιούχος μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Fairleingh Dickinson και διδάκτωρ από το Columbia University, με μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία, ενώ κατέχει σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ο 70χρονος σήμερα Σωτήρης Βαχαβιώλος, συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων επιχειρηματιών των ΗΠΑ. Γνωστός ακόμα και σε floor traders του NYSE και ακόμα περισσότερο σε χιλιάδες πελάτες του επιχειρηματίες από τον χώρο των κατασκευών, των διυλιστηρίων, των αερομεταφορών και των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Και αυτό, διότι η (από το 2009 εισηγμένη στη Wall) Mistras Group, που ίδρυσε το 1978, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία διαγνωστικών ελέγχων διεθνώς.

Πρόκειται για μια αγορά που ο ίδιος ο Βαχαβιώλος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, με ερευνητική θητεία στην AT&T και 15 πατέντες στο όνομά του, δημιούργησε. Τι, όμως, κάνει η Mistras Group και πώς κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν όμιλο με τζίρο που πλέον ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια; Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και εμπορία προηγμένου λογισμικού για την ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων ακουστικής εκπομπής είναι το αντικείμενό του και η εμπορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για «Ακουστική Εκπομπή», «Μέτρηση Ωμικής Αντίστασης» και άλλες μεθόδους «Μη Καταστροφικού Ελέγχου» το προϊόν του Βαχαβιώλου, που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ασφάλεια κατασκευών και εγκαταστάσεων σε διυλιστήρια, χημικές, αεροπορικές βιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Όμιλοι όπως η BP, η Total, η Chevron, η Airbus, η Boeing και η General Electric, οι λειτουργοί των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού των ΗΠΑ και όχι μόνο βασίζονται πάνω στην τεχνολογία που ο ίδιος ανέπτυξε, στον εξοπλισμό του και στις υπηρεσίες του, για να είναι σίγουροι πως οι υποδομές τους δεν θα… τιναχτούν στον αέρα! Το ίδιο και οι λειτουργοί γεφυρών, σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων.

Σήμερα, έξι στα δέκα διυλιστήρια των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λογισμικό της Mistras που είναι ειδικευμένη σε θέματα υποδομών, τεχνολογίας και περιβαλλοντολογικής ασφάλειας. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου του αγγίζει τα 700 εκατομμύρια δολάρια, όμως πολλές δραστηριότητές του δεν ανήκουν στην εισηγμένη, αλλά στο group, που απασχολεί περισσότερους από 4.200 εργαζομένους σε 85 χώρες στον κόσμο.

Ο Σωτήρης Βαχαβιώλος έχει εκδόσει πάνω από εκατό συγγράμματα στον κλάδο της επιστήμης του και έχει τιμηθεί με πολλές επαγγελματικές διακρίσεις από άκρου σε άκρο της Γης. Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έχει διατελέσει Πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης της Παρέλασης για την 25η Μαρτίου, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το 2002, καθώς και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.

Έχει υπάρξει Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, εξού και δέχτηκε τη θέση επικρατείας στο Ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας το 2014. Είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της ομογένειας στις ΗΠΑ ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα μεταξύ των 50 πιο πλούσιων Ελλήνων της Αμερικής με περίπου 360 εκατ. δολάρια.

Έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επίσης προωθήσει την δημιουργία μηχανολογικών εργασιών υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα και υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα των ομογενών της διασποράς.

Διαφέρει από πολλούς άλλους διακεκριμένους ομογενείς της Νέας Υόρκης στο γεγονός ότι διατηρεί ζωηρή επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, την οποία, μάλιστα, διευθύνει η πρωτότοκη κόρη του, Τία. Από το γραφείο της Αθήνας, η Envirocoustics ABEE, όπως ονομάζεται η μονάδα στην Ελλάδα, προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα «Μη Καταστροφικού Ελέγχου» τόσο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της πρώην Σοβιετικής΄Ενωσης.

Έχει δηλώσει πως το πρόβλημα της Ελλάδας εντοπίζεται στην ανάπτυξη για την οποία όμως υπάρχει ευκαιρία και ελπίδα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «η ομογένεια πρέπει να εργαστεί και για να πειστούν αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη».