Γράφει η Β.Βαφάκου*

ΛΑΚΩΝΙΑ. Νέα διάκριση για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας μέσα από την υλοποίηση ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π)Λακωνίας, σε συνεργασία με το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης.

Η υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π), κα Βασιλική Βαφάκου έχει οριστεί ως ένα από τα μέλη της Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, (Π.Ο.Δ.Π), Λακωνίας. Μέσα από αυτόν το ρόλο της, και μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση που έλαβε η ίδια από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό φορέα, συμμετέχει στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε μια πρότυπη εφαρμογή της μεθόδου χρήσης του εκπαιδευτικού δράματος ως μέσο καταπολέμησης του bullying μέσα στο σχολείο.

Το προηγούμενο σχολικό έτος, μετά από την υλοποίηση αυτού του καινοτόμου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης και στο Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου, το ΚΕ.ΣΥ.Π Λακωνίας διακρίθηκε και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Δουβλίνο.

Για τη φετινή σχολική χρονιά η υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π υλοποίησε το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα με τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης. Με την έγκριση και αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεωργίου Παπαδάκου, την «ανοιχτή» διάθεση για δράση και πρωτοτυπία του Διευθυντή του σχολείου, κ. Ιωάννη Κωστάκη, με τις ακούραστες και πάντα πρόθυμες εκπαιδευτικούς κυρίες Σταυρούλα Λαγού (η οποία εκπαιδεύτηκε στο Πρόγραμμα σε ειδικό Σεμινάριο) και Πανωραία Νικολακάκου και τα «τρομερά» παιδιά του Α1 Τμήματος του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης, υλοποιήσαμε ένα εξαιρετικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, γεμάτο θέατρο, έμπνευση, φαντασία, συγκίνηση και έντονα παιδαγωγικά συμπεράσματα.

Η γνωριμία των παιδιών με το νέο πρωτότυπο παιδαγωγικό τρόπο της χρήσης του θεάτρου για την κατανόηση της θέσης του άλλου, μέσω ανάπτυξης της δεξιότητας της ενσυναίσθησης, και η ανταπόκρισή τους σε αυτό, ήταν εντυπωσιακή.

Μέσα από τη χρήση του θεάτρου, που απελευθερώνει, εμπνέει και ενεργοποιεί εσωτερικές δυνατότητες των μαθητών, πάντα, όμως, στο ασφαλές περιβάλλον της πλαισιωμένης μάθησης που εξασφαλίζει η σχολική τάξη, τα παιδιά ενεργοποίησαν τη φαντασία τους και οδηγήθηκαν σε βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων Βίας και Εκφοβισμού. Οδηγήθηκαν μόνα τους στα συμπεράσματα και πρότειναν τα ίδια τρόπους αντιμετώπισής τους.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, αυτού του Βιωματικού Προγράμματος και ο τρόπος υλοποίησής του, ξεχώρισαν κι έτσι πριν λίγες ημέρες λάβαμε , από το φορέα που εκπροσωπεί τα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Ελλάδα, την τιμητική πρόσκληση που απευθύνεται στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κο Γεώργιο Παπαδάκο, μέρος της οποίας παρατίθεται παρακάτω:

"Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε εσάς, την υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Λακωνίας, το Διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης, τους μαθητές της Α1΄Τάξης του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης και τις εκπαιδευτικούς κυρίες Λαγού Σταυρούλα και Νικολακάκου Πανωραία να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Ημερίδα για το Bullying, «Εκπαιδευτικό δράμα, μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση και πώς αυτό εφαρμόζεται σε σχολεία» που διοργανώνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUBULLY-“Addressing bullying in the physical and virtual classroom incorporating cyber bullying (JUST/2013/DAP/AG/5364)”.

Η υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) και μέλος της Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, (ΠΟΔΠ), Λακωνίας, κα Βασιλική Βαφάκου, συμμετέχει στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών σ την παραπάνω μεθοδολογική προσέγγιση, καθώς και την εφαρμογή και διάχυση της (μετά από αντίστοιχη δική της εκπαίδευση…).

Το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, (Α1΄Τμήμα Λυκείου,)οι εκπαιδευτικοί του και η υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π)Λακωνίας, διακρίθηκαν, ανάμεσα σε δεκάδες σχολεία και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Αγγλία, Ουαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία), για την πρότυπη εφαρμογή της μεθόδου του εκπαιδευτικού δράματος ως μέσο καταπολέμησης του bullying.

Γι αυτόν το λόγο, με μεγάλη μας χαρά, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς για να μοιραστούν με άλλους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και την Ευρώπη την εξαίρετη εφαρμογή αυτή της πρακτικής. Τα έξοδα μετακίνησης από τη Σπάρτη στην Αθήνα και πίσω στην Σπάρτη, καθώς και τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Η παρουσία της Προϊσταμένης Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου και μέλους της Επιτροπής Συντονιστών Δράσεων Πρόληψης (Ε.ΣΥ.Δ.Π) Πελοποννήσου για θέματα λειτουργίας πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού, κας Δήμητρας Δάφνη , αποτελεί ιδιαίτερη τιμή.
Η ημερίδα διοργανώνεται από την ACTION SYNERGY Α.Ε. σε συνεργασία με: τον εκπαιδευτικό οργανισμό Titan Partnership από την Αγγλία, το Bully 4u από την Ιρλανδία, την CPIP από την Ρουμανία και το Spectacle Theatre από την Ουαλία.
Θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από σχολεία που έχουν εφαρμόσει τη μέθοδο στην Ελλάδα, καθώς και μαθητές σχολείων.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ (Αλκμήνης 8, Γκάζι) τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 από τις 16:00 έως τις 19:00…»

Η παραπάνω διάκριση έρχεται ως ανταμοιβή στην ευρύτερη προσπάθεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για διεύρυνση των τειχών του σχολείου, άνοιγμά του στην κοινωνία και ενίσχυση και προετοιμασία των μαθητών για την ένταξή τους σε αυτή.
Το θέμα, μάλιστα, της Βίας και του Εκφοβισμού, μετά και το τελευταίο γεγονός της δολοφονίας του 14χρονου από το φίλο και συμμαθητή του, στη Θεσσαλονίκη, που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, απασχολεί έντονα το χώρο της εκπαίδευσης και δεν μας επιτρέπεται να το προσπερνάμε ή να το υποβαθμίζουμε.
Μέσα στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού( ΚΕ.ΣΥ.Π) Λακωνίας, υλοποίησε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», στην καινοτόμο μέθοδο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUBULLY, για την αντιμετώπιση του bullying μέσω του θεατρικού δράματος.
Αυτήν ακριβώς τη μέθοδο θα παρουσιάσουμε και στους άλλους ευρωπαίους εταίρους, με τη Λακωνία να εκπροσωπεί με τιμή και περηφάνια την Ελλάδα.

*Για τη Δ.Δ.Ε Λακωνίας
Υπεύθυνη Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π )Λακωνίας