ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας συνεχίζει την προσπάθεια επίτευξης του υψηλού στόχου της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έρχεται να αναφερθεί σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο οποίο και το notospress.gr έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος προ ημερών με σχετικό δημοσίευμα: αυτό της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών χώρων σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το Σωματείο των ΑμεΑ Λακωνίας, σε σχετική ανακοίνωσή του, ορμώμενο από την παραδοχή πως η Πελοπόννησος αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό έρχεται να επισημάνει πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να πραγματοποιηθούν από το Δήμο Σπάρτης ορθές και στοχευμένες παρεμβάσεις, ενόψει του καλοκαιριού και μικρής εμβέλειας για αρχή, για την επίτευξη πρόσβασης σε δυο από τα σημαντικότερα από τουριστικής άποψης σημεία της Σπάρτης: το Αρχαιολογικό Μουσείο και το χώρο στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα.

Και στα δυο τα σκαλοπάτια δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ, μαμάδες με καρότσια ή ηλικιωμένους που θα ήθελαν ωστόσο να μπορούν να τα επισκεφθούν με τους συνοδούς ή την οικογένειά τους. Η αντικατάστασή τους από μια ράμπα πρόσβασης με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές θα έλυνε πολλά σοβαρά προβλήματα όπως αυτό που προέκυψε όταν η Εθνική Ομάδα Ξιφασκίας σε Αμαξίδιο θέλησε να πλησιάσει το άγαλμα του Λεωνίδα αλλά φυσικά δεν τα κατάφερε και όπως αυτό που μάλλον θα προκύψει σύντομα όταν τουρίστρια από το εξωτερικό που αντιμετωπίζει πρόβλημα κινητικότητας αλλά έχει προπληρώσει την ξενάγησή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα έρθει για να δει από κοντά το «Πολιτιστικό αυτό μεγαλείο». Ας ελπίσουμε πως μέχρι τότε θα έχει βρεθεί ο τρόπος να μην αποκλειστεί…

Το Σωματείο ΑμεΑ Λακωνίας καλεί Δήμο και Αρχαιολογία να συνεργαστούν μαζί του με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας για αρχή τουλάχιστον σε αυτά τα δύο σημεία της πόλης. Εξάλλου, συστήνουν ως αναγκαία την ενεργοποίηση ενός εκτελεστικού οργάνου που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εφαρμογή των αρχών σχεδίασης για όλους στην τοπική μας κοινωνία.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το notospress.gr έχει σταθεί στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό θέμα με το παρακάτω σχόλιο-καρφί από τις 14/6 :

Ο Καιάδας υπάρχει…

Γιατί να μην μπορεί ένα ΑΜΕΑ να επισκεφθεί το κάστρο του Μυστρά, της Μονεμβάσιας, την Αρχαία Σπάρτη ή τα Μουσεία μας;

Γιατί οι Δήμοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες δεν καθιερώνουν μια εβδομάδα ΑΜΕΑ όπου ειδικές πρόσθαφαιρούμενες κατασκευές θα δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες συνανθρώπους μας να νιώσουν υπέροχα και ισότιμα.

Να επισκεφθούν, έστω μια φορά αυτούς τους τόπους και χώρους!

Παράλληλα ας ενεργοποιηθούν σχετικά και οι επιχειρηματίες Τουρισμού… ‘Άλλη μια ιδέα – πρόταση του notospress.gr που θα πέσει στον ανύπαρκτο – κατά τα άλλα – Καιάδα;