ΚΕΦΑΛΑΣ. Όπως το notospress σας έχει ενημερώσει, την προηγούμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου, οι τοπικές κοινότητες Κεφαλά, Καλλονής και Χρυσάφων έμειναν χωρίς νερό. Η διακοπή μάλιστα στην υδροδότηση των χωριών δεν διήρκησε λίγες ώρες αλλά ημέρες εν μέσω καύσωνα, σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρίες κατοίκων.

Χθες πάντως, η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα στην οποία εξηγεί τους λόγους της διακοπής ενώ ενημερώνει και για τις γενικότερες συνθήκες που διέπουν το καθεστώς υδροδότησης των εν λόγω Τοπικών Κοινοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 17/06/2016 το υποβρύχιο αντλητικό συγκρότημα της γεώτρησης της Τ.Κ. Κεφαλά που τροφοδοτεί με νερό τις Τ.Κ. Κεφαλά – Χρύσαφα και Καλλονή τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρξει έλλειψη ομαλής υδροδότησης στις ως άνω Τοπικές Κοινότητες. Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κεφαλά. Προκειμένου να υπάρχει υδροδότηση εκ περιτροπής, τέθηκε σε λειτουργία μια εφεδρική πηγή νερού η ποσότητα της οποίας όμως δεν επαρκεί και για αυτό όλο το 24ώρο (Σάββατο 18/6 και Κυριακή 19/6) προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. και του Δήμου τροφοδοτούσε με βυτία τη δεξαμενή του Κεφαλά, έχοντας και την αρωγή της Πυροσβεστικής την οποία ευχαριστούμε θερμά. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του αντλητικού συγκροτήματος στο Κεφαλά, πράγμα όχι εύκολο αφού το βάθος της γεώτρησης ανέρχεται στα 430 m περίπου. Η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες για κατασκευή αγωγού και προμήθειας υποβρυχίου μοτέρ έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικά να τροφοδοτείται η δεξαμενή του Κεφαλά από το νέο δίκτυο Σπάρτης – Σκούρας. Το κόστος όλων αυτών των ενεργειών θα ξεπεράσει το ποσό των 40.000,00 €. Όμως, σε καμία περίπτωση ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. δεν αδιαφόρησαν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αστάθμητους παράγοντες. Εδώ θα πρέπει να κατανοήσουν και οι κάτοικοι των εν λόγω Τοπικών Κοινοτήτων το πρόβλημα και να χρησιμοποιούν το νερό μέχρι αποκατάστασης της βλάβης (και όχι μόνο) λελογισμένα και όχι σπάταλα αφού, και τις ημέρες αυτές, παρά τις επισημάνσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., όταν διοχετευόταν παροχή νερού πολλοί κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα για πότισμα κήπων και δέντρων».