ΣΠΑΡΤΗ. H Λακωνία είναι ίσως νομός κατώτερου Θεού και πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο νομός που θα αντισταθμίσει κάποτε την τερματική και απομονωμένη θέση της.

Παρόλο που έχει ανάγκες για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και στήριξη για την μείωση του κόστους παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και κάλυψης των υποδομών τουρισμού, απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο αγωγός φυσικού αερίου δεν θα επεκταθεί ούτε προς Λακωνία ούτε προς Μεσσηνία αφού, με βάση το νέο σχεδιασμό της ΔΕΠΑ για την περίοδο 2016-2025, η Πελοπόννησος δεν περιλαμβάνεται στις περιφέρειες όπου υπάρχει προοπτική να γίνουν κάποια περαιτέρω έργα. Έτσι, η επέκταση φαίνεται πως θα σταματήσει στην υπόθεση σύνδεσης με τη Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΠΑ, η περαιτέρω αναβάθμιση της εσωτερικής αγοράς θα γίνει με τρείς τρόπους:

-Επέκταση των δικτύων σε περιοχές που γειτνιάζουν με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου.

-Μεταφορά, με βυτιοφόρα, συμπιεσμένου αερίου (CNG) σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν συμπιεστές και θα αναπτυχθούν μικρά τοπικά δίκτυα, στο βαθμό βεβαίως που οι καταναλώσεις επιτρέπουν τέτοιες επενδύσεις.

-Με μεγαλύτερα έργα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε λιμάνια της χώρας, εγκατάστασης των σχετικών υποδομών και ανάπτυξη τοπικών δικτύων.

Η πρώτη φάση του σχεδιασμού μάλιστα για την περίοδο 2016-2025, αφορά τέσσερις περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και όχι Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο του δικτύου αυτού υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας συνολικά περίπου 160.000 συνδέσεις, ήτοι:

-140.000 νέες οικιακές συνδέσεις

-19.000 νέες εμπορικές συνδέσεις

-350 νέες βιομηχανικές συνδέσεις

Όπως τονίζεται, τα αιτήματα που δέχεται η ΔΕΠΑ από μεμονωμένους Δήμους, πόλεις κ.λπ. που ζητούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά προφανώς η επιχείρηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα γιατί ο σχεδιασμός της βασίζεται σε τεχνοοικονομικές παραμέτρους, δηλαδή στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών, εκτίμηση προοπτικών, κοστολογίων και εμπορικών στοιχείων (κατανάλωση) των επιλεγμένων περιοχών, από τα οποία προκύπτει το κατά πόσον είναι βιώσιμη κάθε προτεινόμενη επέκταση.

Το ερώτημα είναι αν η περιφέρεια έχει σχεδιάσει την προοπτική ανάπτυξής της με βάση τον αγωγό φυσικού αερίου και αν αυτό προβλέπει την επέκτασή του προς νότον. Χρήσιμο επίσης θα ήταν να ανακοινωθεί αν Δήμοι όπως η Σπάρτη και η Καλαμάτα έχουν υποβάλει αίτημα για την επέκταση αγωγού ή αν τελικά αυτή η προοπτική ενεργειακής κάλυψης τους αφήνει αδιάφορους.