ΛΑΚΩΝΙΑ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί Pet Friendly. Παραλίες δηλαδή που μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαρείτε το καλοκαίρι (και όχι μόνο) με τον σκύλο σας άφοβα και με τη σφραγίδα του νόμου.

Οι παραλίες που επιτρέπεται το λούσιμο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι:

Δήμος Ανατολικής Μάνης
> Δύο εκτάσεις τριάντα μέτρων έκαστη, η πρώτη στην παραλία Σελινίτσα, πλησίον παραλίας Λακωνίς, με έναρξη από τον τοίχο και προς το ξενοδοχείο «Αέρηδες» και η δεύτερη στη παραλία Μαυροβούνι, έμπροσθεν ιδιοκτησίας αγροκτήματος Μπουτσιαράκου και Πουλάκου.
> Θέση Καμάρες, τοποθεσία Βουρλακιάς, ονομασία Αστρίτσικο, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα θα πληρούν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και δεν θα ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους.
> Στην ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΤΑΛΕΑ (στο τέλος)
> Τοπική Κοινότητα Σκουταρίου: Παραλία "Στενολάκωμα", η οποία βρίσκεται αριστερά από τη παραλία "Καλαμάκια" και έχει είσοδο από το κεντρικό δρόμο για το χωριό Καλύβια.
> ΕΞΩ ΝΥΜΦΙΟΥ στη θέση ΧΑΛΙΚΙΔΙ
> Στη θέση "Εγγλέζου" και "Μύλοι"
> Τοπική Κοινότητα Κ Λάγιας: 1. Άγιος Κυπριανός 2. Κάλαμος οικισμό Αχίλλειον 3. Βαθύ οικισμός Πάλιρος 4. Κοκκινόγεια
> Δημοτική Ενότητα Οιτύλου ΤΚ Βάθειας: Έξω Κάπποι.
> Τοπική Κοινότητα Οιτύλου: θέση Σκοινί – Κάτω Πλατύ, στον οικισμό Καραβοστάσι.
> Τοπική Κοινότητα Πύργου Διρού: Στη θέση "Σπαθάρι" στον οικισμό Χαρούδα.

Δήμος Ευρώτα
Καθορίζει θαλάσσια περιοχή όπου θα επιτρέπεται το λούσιμο των δεσποζόμενων ζώων και συγκεκριμένα τη θέση «πλησίον των εκβολών ποταμού Ευρώτα, προς την πλευρά της παραλίας του Έλους, έμπροσθεν ιδιοκτησίας Δήμου», με τις συντεταγμένες ενδεικτικού σημείου του χώρου Χ=383689,66 Ψ=4073732,01, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις των κριτηρίων που αναγράφονται στο υπ. αρ. 2354/31-10-2014 έγγραφο του Λιμεναρχείου Γυθείου έγγραφο του Λιμεναρχείου Γυθείου.

Δήμος Ελαφονήσου
Για τη διενέργεια θαλάσσιου λουτρού δεσποζομένων ζώων συντροφιάς προτείνει τη θαλάσσια περιοχή πίσω από τον κάβο του Καλόγερα, περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα :Β 36 μοίρες 30′ 40, Α 022 μοίρες 58′ 13Β 36 μοίρες 30′ 49, Α 022 μοίρες 58′ 23.

Δήμος Κυθήρων
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων ορίζει τις παρακάτω περιοχές, όπως αυτές φαίνονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παρούσας απόφασης:
> Αγία Πελαγία στην αριστερή μεριά του «Νέου Κόσμου»
> Καψάλι στην δεξιά μεριά του «Πίσω Γυαλού»
> Διακόφτι στο Μακρονήσι στην γέφυρα δεξιά όπως πηγαίνουμε στο Λιμάνι

Τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τις παραλίες αυτές μπορείτε να τις βρείτε στο https://et.diavgeia.gov.gr/