ΣΠΑΡΤΗ. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα "Ευάγγελος Φιλιππόπουλος" του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη), η γιορτή αποφοίτησης του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" για το σχολικό έτος 2015-6. Μετά την απονομή αναμνηστικών στους μαθητές/τριες που αποφοίτησαν, η γιορτή κορυφώθηκε με την παράσταση "Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων" σε κείμενο και σκηνοθεσία της Παναγιώτας Παπασταθάκη, μουσικού του σχολείου.

Στο ευρηματικό κείμενο της κ. Παπασταθάκη συναντιούνται τέσσερις πόλεμοι, ο Κατακτητικός, ο Εμφύλιος, ο Ψυχρός και ο Θρησκευτικός, και εκθέτουν τα σχέδιά τους για τη χειραγώγηση και εξολόθρευση του ανθρώπινου είδους. Μέσα από διαλόγους όπου συνδυάζεται το κωμικό στοιχείο με τη σάτιρα και το σαρκασμό, αναδεικνύονται τα αίτια των πολέμων που ταλανίζουν διαχρονικά την ανθρωπότητα και προβάλλεται το αίτημα για παγκόσμια συμφιλίωση και ειρήνη. Με γνώση και ευαισθησία, η κ. Παπασταθάκη ενσωμάτωσε στην παράσταση εικαστικό υλικό και αντιπολεμικά τραγούδια και ποιήματα των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Λοΐζου, Μαυρουδή, Ρίτσου, Λειβαδίτη, Γκάτσου, Νεγρεπόντη κ.ά., τα οποία απέδωσαν με χαρακτηριστικό τρόπο οι μαθητές και μαθήτριες της χορωδίας και ορχήστρας του σχολείου. Στο τέλος το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους μαθητές και μαθήτριες που ερμήνευσαν τους ρόλους και τα τραγούδια.

Στο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Μεταξία Παπαποστόλου, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους μαθητές που συμμετείχαν, τη δημιουργό του έργου κ. Παπσαθάκη, τον κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλο για τη ενθάρρυνση και τη δημιουργική συνδρομή του στην παράσταση, το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, αλλά και το Σύλλογο Γονέων για την αγαστή συνεργασία και τη διαρκή αρωγή του στις δραστηριότητες του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος". Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Ηλίας Δημάκης επιβεβαίωσε τη διάθεση του Συλλόγου να υποστηρίζει το έργο του σχολείου. Μετά την παράσταση ακολούθησε η γιορτή που οργάνωσε για τους απόφοιτους ο Σύλλογος Γονέων στην αυλή του 4ου Γυμνασίου.

Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

Τέσσερις πόλεμοι και Yπηρέτης
Βαχαβιώλος Απόστολος: Πόλεμος Θρησκευτικός
Γεωργακάκος Κυριάκος : Υπηρέτης
Νικολέτος Γιάννης :Πόλεμος Εμφύλιος
Παγκράτης Σπύρος :Πόλεμος Κατακτητικός
Συνοδινός Γιώργος : Πόλεμος Ψυχρός

Συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα οι μαθητές:
Γιαννόπουλος Βασίλης
Παινέσης Ηλίας Ιωάννης
Μπουντάκ Ντιάνα
Μπαγετάκος Πολύδωρος

Χορωδία
Βάρλα Μιχαέλα
Δριβάκου Σταματίνα
Ζαραφωνίτη Νίκη
Κακοκεφάλου Βασιλική
Καραχάλιου Ρένια
Κόλλια Δέσποινα
Κουτσοβίτη Δανάη
Κυριακίδη Σοφία
Μηνακάκη Κυριακή
Μπέιντο Μαρκέλα
Μπεϊντόλη Ορνέλα
Μπουντάκ Ντιάνα
Ντέρου Δήμητρα
Ξανθοπούλου Ιωάννα
Ορφανάκου Κυριακή
Παπαδάκου Μαργαρίτα
Παπατσίρου Χριστίνα
Παυλάκου Μαργαρίτα
Πριφτάκη Σταματίνα
Σταυριανάκου Κυριακή
Τσαπάρα Μαριάννα
Τσαρπαλή Μαργαρίτα
Τσιμπίδη Ελένη
Φιλιππόπουλος Σαράντος
Χίου Ανθούλα

Ορχήστρα
Καραγεώργος-Γουδής Χρήστος: Σαξόφωνο
Κυριακίδης Παναγιώτης : Τρομπέτα
Μιχαλαριάς Μιχάλης: Τρομπέτα
Μπαγετάκος Πολύδωρος: Τρομπόνι
Νικολέτου Γαρυφαλλιά: Πιάνο
Σωτηρόπουλος Βαγγέλης: Κλαρίνο
Φικιώρη Καλλιόπη: Βιολί

Υποβολείς
Βουλουμάνου Αγγελική
Δημάκη Ηλιάνα

Χειρισμός Η/Υ. Φωτισμός
Κουραντής Αντώνης
Μερεκούλιας Χάρης