ΓΥΘΕΙΟ. Ενδιαφέρουσα συζήτηση, αν και ολιγόλεπτη, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 27/6, στο Δημοτικό Συμβούλιο Γυθείου με αφορμή την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου από το κτίριο του Κληροδοτήματος Καψάλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάνης (Παρθεναγωγείο).

Ο Δήμαρχος Γυθείου ως Διαχειριστής και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου ΟΚΠΑΠΑ έχει δρομολογήσει την μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης προκειμένου ο Δήμος να αξιοποιήσει το ακίνητο στην Β. Παύλου . Ήδη σε αυτό γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου εκπροσωπούμενος από την πρόεδρό του κ. Αντωνία Καβαλλιεράκη, επεσήμανε ότι η επιθυμία του Διαθέτη ήταν η Βιβλιοθήκη να εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο κτίριο το οποίο κι εξασφαλίστηκε τόσο με χρήματα του Κληροδοτήματος όσο και με αξιοποίηση του ισογείου που απέφερε έσοδα για αποπληρωμή σχετικού δανείου.

Επίσης ο Σύλλογος Φίλων θεωρεί ότι η μεταφορά ενός μικρού μέρους των τίτλων της Βιβλιοθήκης σε έναν χώρο που δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη στον σκοπό ούτε στη λειτουργία δεν αποτελεί την καλύτερη κίνηση για την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης. Παρόλα τα επιχειρήματα που εξέθεσε η πρόεδρος δεν κατόρθωσε να επηρεάσει την άποψη και τελικά την ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου που τελικά, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης.

Ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης εκτιμά και υποστηρίζει ότι είναι ηθικά και νομικά επιβεβλημένο να τηρούνται οι όροι του Κληροδοτήματος Καψάλη και η Δημοτική Αρχή να σέβεται την επιθυμία του δωρητή αλλά και τις θέσεις των μελών του Συλλόγου Φίλων.

Μάλιστα θεωρούν ότι «το να καταργηθεί το κτήριο επι της οδού Βασιλέως Παύλου ως κύριος χώρος στέγασης της Καψαλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι ανεπίτρεπτο και ηθικά μεμπτό». Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o Σύλλογος θα επιμείνει για την παραμονή της Βιβλιοθήκης στον φυσικό ιδιόκτητο χώρο της.