Ο ήλιος ζεσταίνει τον μικρό μας πλανήτη, κάνει τα λουλουδάκια να ανθίζουν, τα κοκαλάκια να δυναμώνουν, την πολύτιμη βιταμίνη D να ενεργοποιείται και το δέρμα μας να τσουρουφλίζεται -όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα- με δυσάρεστες ή καταστροφικές συνέπειες.

Το καλοκαίρι με τον χιλιοτραγουδισμένο ήλιο της Ελλάδας έχει μπει για τα καλά και, όπως φαίνεται, φέτος θα μοιάζει περισσότερο με ήλιο αφρικανικής καταγωγής.

Κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του περνάει πολλές ώρες παίζοντας ή κολυμπώντας στον ήλιο, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να προστατεύσουμε τους… καλοκαιρινούς μπόμπιρες από τις επικίνδυνες, υπεριώδεις ακτινοβολίες, που τους απειλούν περισσότερο από εμάς καθώς το στρώμα λίπους και η τριχοφυία που λειτουργούν προστατευτικά για τους ενήλικες δεν κάνουν την ίδια χάρη στους μικρούς.
Ποιες ώρες είναι «απαγορευμένες» για την παραλία;

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι μεταξύ 11.00 και 16.00 πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο.

Αποφύγετε τις δραστηριότητες ή το μπάνιο, όταν ο ήλιος βρίσκεται (τόσο) ψηλά και προτιμήστε να κάνετε τις βόλτες και τις βουτιές σας νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, που ο κίνδυνος θερμοπληξίας και εγκαυμάτων είναι μικρότερος.

Ποια είναι τα κατάλληλα ρούχα;

Το καπέλο με γείσο και το μπλουζάκι είναι απαραίτητα αξεσουάρ για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφριά και να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση δέρματος γίνεται.

Θυμηθείτε ότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό προτιμήστε το λευκό.

Τα βαμβακερά και τα ρούχα με πυκνύ ύφανση θεωρούνται τα καταλληλότερα, ωστόσο αν πρόκειται να παραμείνει το παιδί για πολύ στον ήλιο, φροντίστε να προμηθευτείτε ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts και σορτς για μωρά και παιδιά, τα οποία να προφέρουν 40 SPF.

Τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα του ενός έτους, πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας.

Ποιο είναι το κατάλληλο αντηλιακό και κάθε πότε πρέπει να εφαρμόζεται;

Για είναι αποτελεσματική η δράση του αντηλιακού, πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο (κανόνας που ισχύει, φυσικά, για μεγάλους και μικρούς).

Αντίστοιχα, η… αντηλιακή επάλειψη πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τη βουτιά στη θάλασσα.

Εξίσου σημαντικό είναι, επίσης, το κάθε πότε πρέπει να το ανανεώνουμε: σύμφωνα με την παιδίατρο κα Κάσσου Χριστίνα Νικολέτα, Αν. Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, είναι απαραίτητο το αντηλιακό να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες. Αν το παιδί βραχεί ή ιδρώσει πολύ, τότε η εφαρμογή πρέπει να επαναληφθεί.

Για βρέφη, κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά αντηλικά με υψηλό δείκτη προστασίας, ο οποίος συνίσταται να ξεπερνά τους 50 SPF.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν ωστόσο να μην εφαρμόζεται αντηλιακό σε μωρά μικρότερα των έξι μηνών, καθώς η επιδερμίδα τους είναι ακόμη πολύ ευαίσθητη.
Ποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο;

Όλα τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που απαιτούν ακόμη περισσότερο την προσοχή και την επιμέλειά μας.

Ιδιαίτερης, λοιπόν, φροντίδας χρίζουν τα παιδιά που:

– έχει ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας

– έχει κόκκινα ή ξανθά μαλλιά

– έχει ευαίσθητο δέρμα ή παρουσιάζει ευαισθησία στα μάτια

Πώς θα προστατεύσω το παιδί από τη θερμοπληξία;

Εκτός από τα εγκαύματα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ενέχει και τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά καθώς η επιφάνεια του σώματός τους είναι μικρότερη απ’ αυτήν των ενηλίκων κι έτσι η θερμοκρασία τους αυξάνεται πολύ ευκολότερα.

Κατά την θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος απορρυθμίζεται και αυξάνεται προκαλώντας συμπτώματα όπως:

Πυρετός (ακόμη και χαμηλός)

Ζαλάδα

Έντονος πονοκέφαλος

«Κοκκινίλες»

Νωθρότητα

Εμετοί

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της θερμοπληξίας, οι γονείς πρέπει να τηρούν τους βασικούς… καλοκαιρινούς κανόνες ασφαλείας και πρόληψης: να μην εκθέτουν σε υπερβολικές θερμοκρασίες τα παιδιά, να τα ντύνουν με ελαφριά κι ανοιχτόχρωμα ρούχα, να του φορούν αντηλιακό, να πίνουν πολλά υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να παίζουν στη σκιά.

Αναδημοσίευση από http://www.diklis.gr/blog