ΣΠΑΡΤΗ. Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου απέστειλε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας με αφορμή ερώτηση που κατετέθη στη Βουλή σχετική με το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου που αφορούσε στα «μαϊμού» πιστοποιητικά που δίνονταν σε αγρότες.

Με την επιστολή αυτή, οι Βιοκαλλιεργητές της Λακωνίας επιχειρούν να απαντήσουν στις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν εις βάρος τους εξηγώντας αναλυτικά τα περί πιστοποιητικών και επιδοτήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή ερωτήματος προς εσάς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον κ. Γιώργο Αμυρά, σχετικά με πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου σας για «μαϊμού» πιστοποιητικά που δίνονταν σε αγρότες οφείλατε εσείς και οι υπηρεσίες σας να δώσετε διευκρινήσεις ποιους αφορούσε το εν λόγω πόρισμα για να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα.

Σχεδόν δύο μήνες τώρα διασύρονται οι Βιοκαλλιεργητές της χώρας χωρίς έλεος και η ευθύνη είναι του Υπουργείου. Όπως καλά γνωρίζετε, το κράτος οφείλει βάση Συντάγματος να έχει συνέπεια και συνέχεια, πράγμα το οποίο δεν ισχύει και εξηγούμεθα:

1. Το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής αφορούσε νεοεισερχόμενους στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας (μεταβατικό στάδιο, ΠΑΑ 2007-2013) άρα δεν είχαν καν ενταχθεί. Στο εν λόγω πρόγραμμα, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, εσπεριδοειδών, ακρόδρυων κ.α. (δηλαδή φρούτα κάθε είδους, κηπευτικά κάθε είδους, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια) δεν είχαν ενταχθεί λόγω βλακείας των αρμοδίων υπηρεσιών και άρα δεν μπορεί να δέχονται τη λάσπη και τη συκοφαντία και άρα δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

2. Κύριε Υπουργέ, επειδή όλα αυτά συνέβησαν από τον Απρίλη του 2014 και μετά (δηλαδή προηγούμενη κυβέρνηση) θα έπρεπε να ανατρέξετε και στην περίοδο Απρίλης του 2014 έως Δεκέμβρης του 2014 για να βρείτε τις «Μαϊμούδες», οι οποίες είχαν έδρα το Υπουργείο. Προς διευκόλυνση σας, σας παραπέμπω στο υπ. αρίθμ. πρωτ. 1687/114056/2-10-2014 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ σε απάντηση στο υπ. αρίθμ. 23240/67921/10-9-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Βιολογικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως καταλαβαίνετε, τα όσα έχουν συμβεί στη συνέχεια είναι ευθύνη του προκατόχου σας και των υπηρεσιών. Οι νεοεισερχόμενοι τότε συνάδελφοι κατόπιν υποδείξεων άνωθεν, υπέβαλαν ενστάσεις, δικαιώθηκαν, και είναι μέσα στο πρόγραμμα. Για «μαϊμούδες» ανατρέξετε από την αρχή στο πρόγραμμα «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις 2012-2016» με τις τεράστιες καθυστερήσεις και παραβάσεις κοινοτικών κανονισμών καθώς και στα έργα και τις ημέρες του προκατόχου σας (νυν βουλευτή) και των υπηρεσιών. Όσον αφορά την ανάκτηση των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ καλό θα είναι να στραφείτε σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι και όχι στον τελευταίο τροχό της αμάξης, που είναι οι αγρότες. Φτάνει πια!!

Κύριε Υπουργέ, τα «πειραγμένα λογισμικά» και οι «μαϊμού αποφάσεις» είναι εκεί μέσα, δίπλα σας. Σε όλο αυτό το «τσουβάλιασμα» και την «λασπολογία» ήρθε και ο Γ.Γ. κ. Κασίμης να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Σε ημερίδα στη Σκάλα Λακωνίας την Παρασκευή 1η Ιουλίου ανέφερε δημόσια ότι α) τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα δεν υπάρχουν στις αγορές, παρά μόνο εισαγόμενα, β) υπάρχουν μαϊμού πιστοποιητικά και κατ’ επέκταση προϊόντα και γ) ότι έχουμε φάει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα. Να τον χαίρεστε Κύριε Υπουργέ! Τον κάλεσα να δώσει στοιχεία δημόσια αλλά αρνήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσετε στην ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα που επικαλείστε;

Περιμένοντας την απάντηση σας καθώς και απάντηση στην προηγούμενη επιστολή μας με αρίθμ. πρωτ. 1788/15-6-2016, σταματώ προς το παρόν εδώ. Καιρός είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες τους και το ποσό που τους αναλογεί!!! Στη λάσπη θα απαντάμε με στοιχεία!

Σπάρτη, 06/07/2016

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας

Ο Πρόεδρος

Καραμπάσης Δημήτρης»