Εξόχως κοινωνική και διασκεδαστική δραστηριότητα με ξεκάθαρους ρόλους: ο άνδρας ψήνει ως είθισται, η γυναίκα-οικοδέσποινα μαγειρεύει πρόχειρα (σαλάτες, σάλτσες και ως εκεί), στρώνει τραπέζι με τα ελάχιστα και δεν ενοχλείται από λεκέδες στο χαλί ή το ριχτάρι του καναπέ ούτε καν από παιδιά που δεν κάθονται φρόνιμα στο τραπέζι.

Γι’ αυτό και με έναν τρόπο το μπάρμπεκιου μυρίζει…διακοπές και ανακουφίζει από την καθημερινότητα! Κι επειδή δεν είναι καιρός για διακοπές που κοστίζουν, αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. μας δίνει την ευκαιρία να ψήσουμε στο μπαλκόνι ή την αυλή με την οικογένεια και τους φίλους μας χοιρινές μπριζόλες κόντρας που έως και το Σάββατο προσφέρει μόνο 4,19€/κιλό. [Δες προσφορά εβδομάδας στην Κεντρική Σελίδα του notospress.gr]

Έχει πάντως και στοιχειώδεις κανόνες. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποια βασικά βήματα:

Μαρινάρετε το κρέας
Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου είναι η σωστή προετοιμασία του κρέατος. Μια από τις καταλληλότερες μαρινάδες για χοιρινές μπριζόλες είναι η επόμενη:
Μαρινάδα με μπύρα και κρεμμύδι
1 ποτήρι μπύρα
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

(Ανακατέψτε τη μπύρα με το λιωμένο σκόρδο σε ένα μπολ ώστε να διαλυθεί το τελευταίο, στη συνέχεια προσθέστε τις ροδέλες από το κρεμμύδι και τέλος βυθίστε μέσα το κρέας. Αφήστε το να μαριναριστεί για 6-8 ώρες περίπου)

Τα «όπλα» του καλού ψήστη

Πριν βάλετε την φωτιά βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Τα βασικότερα είναι η λαβίδα, η πιρούνα, η σπάτουλα, η διπλή σχάρα ψησίματος, το πινέλο, η ποδιά και τα ειδικά γάντια φούρνου, η συρματόβουρτσα και τέλος τα ξυλάκια και οι μεταλλικές βέργες.

Η ώρα του ψησίματος

Η σωστή φωτιά είναι το α και το ω σε ένα μπάρμπεκιου. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βάλετε τις σωστές βάσεις για ένα άκρως επιτυχημένο ψήσιμο χωρίς απρόοπτα. Θυμηθείτε ότι:
-Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά από πεύκο ή έλατο γιατί περιέχουν ρητίνη, καθώς επίσης και της ελιάς, γιατί τινάζονται κατά την διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς.

-Το ιδανικό προσάναμα είναι κληματόβεργες. Τοποθετήστε λεπτά ξυλάκια κάτω από τα κάρβουνα, προκειμένου να συντηρηθεί η φλόγα και να ανάψουν καλά τα κάρβουνα.

-Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει «καθίσει» πριν τοποθετήσετε το κρέας στη σχάρα. Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε σβήστε τη με λίγο ξίδι ή αλάτι.

-Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε την πολυπόθητη θράκα. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε.

-Περάστε με λεμόνι τη σχάρα και βάλτε τη για λίγο στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια περάστε τη με λάδι έτσι ώστε να μην κολλήσουν τα κρέατα, τα ψάρια ή τα λαχανικά που θέλετε να ψήσετε.

Για τις μπριζόλες: Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.

Extra Tips
-Αλατοπιπερώστε το κρέας σας στο τέλος του ψησίματος, ώστε να μείνει το κρέας σας μαλακό και ζουμερό.
-Προσθέστε τα μπαχαρικά στο κρέας κατά το σερβίρισμα και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
-Ποτέ μην βάζετε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλετε από το ψυγείο, διότι θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό.
-Η συνήθεια να τρυπάμε το κρέας για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί είναι λάθος. Με αυτόν τον τρόπο χάνει τα υγρά του και στεγνώνει. Αντίθετα τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπήσετε πριν τα βάλετε στη φωτιά.
-Όσο μεγαλύτερο ή πιο χοντρό το κρέας, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση που πρέπει να έχει από τα κάρβουνα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
-Κρεμάστε λίγα φύλλα δενδρολίβανου, φασκόμηλου, μέντας ή ό,τι άλλο έχετε δίπλα στην ψησταριά σας, την ώρα που ανάβετε την φωτιά, αν θέλετε να εξαλείψετε –όσο αυτό είναι εφικτό την μυρωδιά του καπνού.
-Πασπαλίστε τα κάρβουνα με μυρωδικά ενώ ψήνετε. Θα αρωματίσει τα ψητά σας και ταυτόχρονα θα διώξει τυχόν μύγες και κουνούπια.
-Ένας άλλος τρόπος να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια –ιδιαίτερα αν κάνετε το μπάρμπεκιου βράδυ- είναι η σιτρονέλλα και η λεβάντα. Σε κερί ή σε σπρέι η επιλογή είναι δική σας.

-Αν θέλετε να προσθέσετε έχτρα γεύση στα ψητά σας απλώστε με το πινέλο στα τελευταία πέντε λεπτά του ψησίματος σάλτσα bbq. Από το μοσχάρι, μέχρι το χοιρινό, το κοτόπουλο και τις γαρίδες, όλα καραμελώνουν γλυκά με αυτή τη σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη με μυρωδικά ή τα κλασικά κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα.

Και φυσικά... παγωμένες μπύρες!