Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης*

Προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση των διατάξεων που οδηγούν σε οποιαδήποτε μείωση παροχών και την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις.

Η κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς την επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή του προσωρινού κλεισίματος μίας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζομένων. Η πρόταση για επαναφορά της ανταπεργίας(λοκ άουτ) αποτελεί μέτρο οπισθοχώρησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας. Αυξάνει τα δικαιώματα της εργοδοτικής πλευράς και απαξιώνει την απεργία ως δικαίωμα των εργαζομένων. Το 1982 με το νόμο 1264 η ανταπεργία (λοκ άουτ) απαγορεύεται.

Σήμερα ισχύει ο νόμος 1264 του 1982 που απαγορεύει την ανταπεργία όποια μορφή και αν λαμβάνει είτε είναι επιθετική δηλαδή ο εργοδότης προσφεύγει πρώτος σε αυτήν είτε είναι αμυντική δηλαδή ο εργοδότης την χρησιμοποιεί ως μέσο καταστολής της απεργίας των εργαζομένων. Απαγορεύεται η ανταπεργία, ακόμα και αν η απεργία των εργαζομένων είναι παράνομη. Η απαγόρευση της ανταπεργίας στηρίζεται στην συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας ως μέσο έκφρασης της συνδικαλιστικής ελευθερίας και ως αυτοτελές δικαίωμα των εργαζομένων.

Επιπλέον, προτείνεται (κατόπιν επιμονής του ΔΝΤ) η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το ισχύον πλαίσιο απαγορεύει απολύσεις περισσότερες από ένα ποσοστό του συνόλου των εργαζομένων μίας επιχείρησης. Θα διπλασιαστεί το ποσοστό που επιτρέπονται απολύσεις. Το ΔΝΤ έχει ήδη πιέσει για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και ζητά την κατάργηση δύο μισθών ετησίως, έστω και με την ενσωμάτωση τους. Με τον όρο ομαδικές απολύσεις γίνεται προσπάθεια να περάσουν διευκολύνσεις ως προς το κόστος των απολύσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Μάλιστα αν ο εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιωθεί, δεν υποχρεούται ο εργοδότης να τον επαναπροσλάβει, αλλά μόνο να του χορηγήσει αυξημένη αποζημίωση. Στο δημόσιο, καθιερώνεται η κινητικότητα των εργαζομένων ως υποχρεωτικό μέτρο, σε υπηρεσίες που διαπιστώνεται έλλειψη προσωπικού. Προστίθενται και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες επιτρέπεται απόλυση δημοσίου υπαλλήλου με σύμβαση εργασίας αορίστου
χρόνου, ενώ καθιερώνεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ανεξάρτητους φορείς με την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Τέλος, αλλάζουν όλα στον συνδικαλιστικό νόμο(απεργίες και περιορισμός στα προνόμια των συνδικαλιστών). Ειδικότερα επέρχονται αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την προκήρυξη απεργιών και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, με σκοπό να καμφθούν οι οργανωμένες αντιδράσεις των εργαζομένων.

*Δικηγόρος Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr