Γράφει η Ποτούλα Πασχαλίδη

Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του Αληθινού! Σε πουλήσαμε. Σε ξεπουλήσαμε σε έχουμε βιάσει και δεν ντρεπόμαστε για την κατάντια μας.

Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, όταν ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν οραματίστηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκλείεται να είχε στη σκέψη του το ακριβοπληρωμένο φτηνοπανήγυρο που σήμερα φέρει αυτό το όνομα. Εκείνος ήθελε να ενώσει τις εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό του πως θα ερχότανε η εποχή που το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα θα ήταν του Ολυμπιονίκη και οι πλέον κονομημένοι θα ήταν οι χορηγοί. Σε έχω μπερδέψει, Αρχαίο πνεύμα , όμως αυτή είναι όλη η αλήθεια.

Ο Μεγάλος Ποιητής μας ο Κωστής Παλαμάς στους στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου που μελοποίησε ιδανικά ο εξ ίσου Μεγάλος Σπύρος Σαμάρας επικαλείται

«Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
Και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.»

Από εκεί που οι αθλητές αγωνίζονταν για να πάνε πιο πέρα , πιο πάνω , πιο μπροστά με την αξία τους τώρα λειτουργούν υποβοηθούμενοι. Διάφορες ουσίες, νόμιμες, ημινόμιμες αλλά και παράνομες, με τις τελευταίες να κατέχουν περίοπτη θέση, καθορίζουν τον νικητή, το ρεκόρ και μαζί με αυτά και την κονόμα. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, αλλά αν βρεθείς στους χώρους που τελούνται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φρίξεις. Εκεί που αγωνίζονταν κάποτε οι αθλητές με τα παντελονάκια και τις αθλητικές φανέλες με μοναδικό στολίδι και καμάρι τον αριθμό τους, θα δεις κάθε είδους παρδαλά ρούχα με φάτσα φόρα την εταιρεία που τα φτιάχνει (χορηγός βλέπεις που στάζει μπόλικο χρήμα για αυτή την έκθεση) και από πάνω ταμπέλες με της Παναγιάς τα μάτια. Κινητές τηλεφωνίες, αναψυκτικά, ταμπλετ και χίλια μύρια άσχετα μεταξύ τους. Όσο για τα αθλήματα; Μην παραξενευτείς άμα δεις να χοροπηδάνε πάνω σε ένα τεντωμένο πανί, αν κλωτσάνε μια μπάλα, αν πετάνε μια μπομπονιέρα σε έναν τοίχο! Αν παρακολουθήσεις γκόλφ, ράγκμπι, χόκει, κανόε καγιάκ και άλλα μην παραξενευτείς. Σπόρ είναι που κατάφεραν να μπουν στην λίστα των αγώνων για την κονόμα πρωτίστως. Μόνο μακριά γαϊδούρα δεν έχουν συμπεριλάβει στα αγωνίσματα (μην τους δίνω και ιδέες).

Δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά ο κότινος των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην εποχή των …σύγχρονων χορηγιών έχει αντικατασταθεί με αμοιβές χιλιάδων Ευρώ, με προνόμια, με κιλά από χρυσάφι. Ζαλίζεται κανείς αν αναλογισθεί το οικονομικό πανηγύρι που έχει στηθεί.

Ο Σπύρος Λούης το 1896, νικητής του πρώτου Μαραθωνίου πήρε ένα κλωνάρι ελιάς και ένα ασημένιο μετάλλιο και ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο δεύτερος πήρε ένα δάφνινο στεφάνι και ένα ασημένιο μετάλλιο. Και κάποια μικροδωράκια που κάποιοι επαγγελματίες της εποχής τους χάρισαν από την χαρά που πήραν.

Από τότε μέχρι σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν έχει σχέση με σένα Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο. Τίποτα απολύτως. Τότε πάλευαν για ένα στεφάνι ελιάς και τώρα παλεύουν για 190.756 ευρώ που αντιστοιχεί στην πρώτη θέση, 132.062 ευρώ για τη δεύτερη και 102.715 ευρώ για την τρίτη ως 29.347 ευρώ για την όγδοη. Ναι.

Οι δυο Ολυμπιονίκες του 1896 έχουν γίνει οκτώ σήμερα. Και να από τα ΕΛΤΑ 100.000 ΕΥΡΏ, 50.000 ΕΥΡΏ και 25.000 ΕΥΡΩ αντίστοιχα για τους τρεις πρώτους. Και να διορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις και στο Δημόσιο με όλα τα οφέλη. Και να χιλιάδες ευρώ από τους χορηγούς . Γιατί η χορηγία σήμερα δεν έχει καμία συγγένεια με την χορηγία που ήξερες Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο. Επάγγελμα Ολυμπιονίκης, λοιπόν, το πλέον προσοδοφόρο. Και χορός εκατομμυρίων να έχει στηθεί γύρω του. Πολλά τα λεφτά, πολλοί και οι …δικαιούχοι.

Αν ξεκίναγα να σε …ξεναγήσω στα έργα που γίνονται για να φιλοξενήσουν κάθε τέσσερα χρόνια τους αγώνες και το πανηγύρι χρημάτων που τα συνοδεύει, θα χρειαζόμασταν ώρες ατέλειωτες. Ένα μεγάλο ατέλειωτο πανηγύρι που …καλά-τραβά!

Όσο για την Ολυμπιακή εκεχειρία! Δύσκολη λέξη, δύσκολο και το νόημα της. Δεν ταιριάζει και στις μέρες μας. Αρκεί να σε ενημερώσω πώς όσοι θα πάνε στους φετινούς αγώνες(;) θα πρέπει να φροντίσουν την ατομική τους ακεραιότητα μια και η Βραζιλία δεν εγγυάται τίποτα βυθισμένη στα μεγάλα προβλήματα που την ταλανίζουν.

Και η φρίκη των πολέμων σε όλο των πλανήτη (εκτός από εκεί που δεν πρέπει) καλά να κρατεί.
Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, σε ξεπουλήσαμε και εκείνοι που σε αγόρασαν οκαζιόν, έχουν στήσει το πιο βρώμικο πανηγύρι πάνω από το κουφάρι σου. Γιαυτό έρχομαι ικέτης! Κατέβα, φανερώσου και …άστραψε τους κανένα χαστούκι μπας και συνέρθουν. Και απαίτησε να ξαναγυρίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον τόπο τους, στον δικό τους αέρα, στη δική του θωριά. Και να αγωνίζονται πραγματικοί αθλητές,

«ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΡΙ.»

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr