ΠΑΡΝΩΝΑΣ. Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι" μας προσκαλεί στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα από 29 έως και 31 Ιουλίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης: «Οι πανελλήνιες εξορμήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, που ξεκίνησαν το 2006, έφτασαν αισίως στις δέκα. Σε αυτό το διάστημα καθιερώθηκαν στη συνείδηση όλων των ερασιτεχνών αστρονόμων ως ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα κάθε χρονιάς. Σε αυτά τα δέκα χρόνια καταφέραμε όλοι μαζί με την αθρόα συμμετοχή σας και το πλούσιο πρόγραμμα να πραγματοποιήσουμε τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ που έχουν γίνει πανευρωπαϊκώς, ίσως και παγκοσμίως!

Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά άλλα. Επίσης, σκοπός μας είναι να υπάρξουν και πολλές καινοτομίες που θα δώσουν νέο αέρα στις εξορμήσεις.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου,είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής της 10ης ΠΕΕΑ. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ”.
Η Δρ.Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο . ” ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ” Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης».

Η ιστοσελίδα της εξόρμησης είναι η http://astroexormisi.gr/ όπου και υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής ενώ το πλήρες πρόγραμμα της εξόρμησης βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση:http://astroexormisi.gr/program/