ΣΠΑΡΤΗ. Σημαντικές προοπτικές διανοίγονται με μια νέα επένδυση του ομογενή Λάκωνα Ευστάθιου Βαλιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr απο λακωνικές πηγές ο κ. Βαλιώτης εξαγόρασε το εργοστάσιο ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ, στη Φάριδα, αντί του ποσού των 570.000€ και αναμένεται να αναπτύξει σύγχρονη μονάδα τυποποίησης ελιάς και ελαιόλαδου. Οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργούνται 40 με 70 θέσεις εργασίας αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι η προώθηση αρχικά των προϊόντων της Ελιάς και η δρομολόγηση τυποποίησης κι εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση αυτή είναι σύμφωνη με ένα δόγμα των ομογενών επενδυτών που θέλει να επενδύουν στον τομέα της διατροφής αλλά παράλληλα να αποδίδουν και θέσεις εργασίας. Μετά το ΤΕΙ λοιπόν έρχεται η δεύτερη συνεισφορά του Λάκωνα ομογενή ο οποίος τον Αύγουστο θα βρίσκεται στη Σπάρτη. Με την πώληση του ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ θα καλυφθούν και χρονίζουσες υποχρεώσεις από την προηγούμενη διαχείρισή του.

Ποιός είναι όμως ο Ευστάθιος Βαλιώτης;
Πρόκειται για τον πολυεκατομμυριούχο ΕλληνοΑμερικανό τραπεζίτη, μεγαλό- κατασκευαστή! Τα ομογενειακά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν εκκεντρικό μεγαλό- επιχειρηματία τραπεζίτη και είναι γνωστός και για τις δωρεές του σε συλλόγους και ιερούς ορθόδοξους ναούς στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας της ΝΥ αλλά και για την «ιστορική» δωρεά του ΤΕΙ στη ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σπάρτη.

Έχει εγκαινιάσει 13 υποκαταστήματα της τράπεζας του Alma Bank, παρουσία πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της περιοχής και πλήθους πελατών και φίλων, μεταξύ τους και πολλοί σημαίνοντας παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Γεννήθηκε στον απόηχο του εμφυλίου το 1946 στον Όραχο της Βορδόνιας. Έχει άλλα 5 αδέλφια και πατέρα ανάπηρο πολέμου. Βιώνει γι’ αυτό πολύ σοβαρές δυσκολίες που τον κάνουν γρήγορα να μάθει την τέχνη της αγοράς!

Φοιτά με επιτυχία στην Ιερατική Σχολή της Καλαμάτας με σκοπό να γίνει παπάς. Εκεί μάλιστα γνωρίζει ως καθηγητή και τον σημερινό Επίσκοπο Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Όταν κάποια από τα αδέλφια του φεύγουν για την Αυστραλία, εκείνος αποφασίζει να φοιτήσει στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ολοκληρώνει τις σπουδές του και επιστρέφει. Το Νοέμβριο του 1972 και αφού είχε υπηρετήσει στο στρατό, έφυγε οριστικά για τη Νέα Υόρκη.

Mέσα από μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα διακρίνεται και κερδίζει και είναι πλέον ένας υπολογίσιμος «παίκτης» στο τραπεζικό, στο κατασκευαστικό αλλά και στο πολιτικό σύστημα της Νέας Υόρκης. Οι δωρεές σε σχολεία κι εκκλησιές πολλές. Το ζεύγος Βαλιώτη είναι μεγάλοι ευεργέτες της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone καθώς προσέφεραν 500 χιλιάδες δολάρια για το σχολείο της κοινότητας το οποίο και φέρει το όνομα «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» καθώς και ένα εκατομμύριο δολάρια για την ανέγερση του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού. Επίσης επι σειρά ετών έχουν προβεί σε σημαντικές προσφορές στην κοινότητα και το σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας από το οποίο απεφοίτησαν και τα τρία τους παιδιά. Το ίδιο πολλές είναι και οι επενδύσεις. Έλαβε το «πράσινο φως» από την Πολεοδομία της Νέας Υόρκης για την ανάπλαση της παραλιακής περιοχής μεταξύ της 4ης και 8ης Οδού και της 26ης Λεωφόρου στην Αστόρια όπου χτίζονται 1.701 διαμερίσματα, 117.000 τ.μ. εμπορικό χώρο και δημόσιο σχολείο για 450 και πλέον μαθητές. Το κτιριακό συγκρότημα ονομάζεται «Astoria Cove», ενώ η εταιρεία που υπογράφει την ανέγερση και τη μελλοντική διαχείριση των ακινήτων ονομάζεται «2030 Astoria Developers LLC» και έχει ως ηγέτη τον πρόεδρο του ομίλου Alma Realty, Ευστάθιο Βαλιώτη.

Το ζεύγος Βαλιώτη ταξιδεύει συχνά στην πατρίδα και διατηρεί οικία στη Βορδόνια. Πριν λίγα χρόνια χρηματοδότησαν εξολοκλήρου την κατασκευή του κτιρίου του ΤΕΙ Σπάρτης στην περιοχή του Κλαδά με αρχικό κόστος 6 εκατομμύρια δολάρια. Στο έργο αυτό η Σπάρτη στήριξε πολλές ελπίδες ανάπτυξης. Τακτικές είναι οι δωρεές του προς τα Ιδρύματα της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης σε είδος και υλικά. Πρόσφατα διερεύνησε την προοπτική να επενδύσει στο χώρο της αγροτικής Λακωνικής παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής.

Το μεγαλύτερο όμως όνειρό του είναι η ανέγερση Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη.