ΣΠΑΡΤΗ. «Ανατρέπουμε την αντίληψη ότι η Λακωνία αποτελεί παραμεθόριο περιοχή με τις μεγάλες επενδύσεις προς όφελος της Λακωνίας και των πολιτών της» δήλωσε από τη Σπάρτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 και τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προγραμματισμό υλοποιεί μεγάλες υποδομές στη Σπάρτης και συνολικά στη Λακωνία.

«Αυτά τα έργα σήμερα αμβλύνουν τα προβλήματα προσβασιμότητας και δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» υπογράμμισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγγελου Βαλιώτη, αλλά και την επιβεβαίωση του μεγάλου έργου της Περιφερειακής αρχής τόσο στο Δήμο Σπάρτης, όσο και στη Λακωνία, «καθώς η συντριπτική σχεδόν πλειοψηφία των έργων υποδομής χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια».

Την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, «της μαύρης αυτής περιβαλλοντικής σελίδας, και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε αποκαταστήσει τη μεγάλη πληγή που παραλάβαμε» και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής αρχής με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και για τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

«Σπουδαίο έργο το φράγμα της Κελεφίνας για την αγροτική μας οικονομία»

«Σπουδαίο έργο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής» χαρακτήρισε το φράγμα της Κελεφίνας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και εξήρε τη συμβολή της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της μελέτης, τόσο στο επίπεδο της αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων, όσο και στο επίπεδο των αδειοδοτήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού σημείωσε ότι το φράγμα αυτό έχει κομβική σημασία στο σχέδιο της Περιφέρειας για την υλοποίηση ενός δικτύου φραγμάτων ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, τόνισε την ανάγκη να δοθεί από την Κυβέρνηση η δυνατότητα να μετατραπούν αυτά τα έργα σε υβριδικά, ώστε, μέσα από την παραγωγή ενέργειας, να μειωθεί τόσο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους, όσο και το κόστος άρδευσης στους αγρότες.

Απευθυνόμενος στη μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «μας κατηγορούσατε προεκλογικά ότι ιδιωτικοποιούμε τα νερά και τώρα έρχεστε εσείς να υπηρετήσετε μια τέτοια εξέλιξη και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους απ’ ότι μας κατηγορούσατε».

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στο έργο του Βασιλοποτάμου, για το οποίο η Κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες δεν αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θα άρουν τα εμπόδια εξέλιξής του και σημείωσε ότι στόχος της Περιφερειακής αρχής είναι με το έργο αυτό, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, να αντιμετωπίσει τόσο τα φαινόμενα πλημμυρίδων, όσο και λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νότιας Λακωνίας.