Εισαγωγικό σημείωμα
Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Στις 12 Ιουνίου 2016 απεχώρησε από το Ψαλτήρι του Ι.Ν. Α. Σπυρίδωνος Σπάρτης , ύστερα από 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας , ο τελευταίος της παλαιάς γενιάς των πρωτοψαλτών Σπάρτης Γιάννης Βοζόλας , ένας σπάνιος άνθρωπος , ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης ,ένας καλός , έντιμος και συνειδητός πολίτης κι Έλληνας , που όλη του η ζωή πέρασε μέσα από τον αγώνα των χεριών του , κι ένας κορυφαίος Ιεροψάλτης , αφοσιωμένος «ψυχή τε και σώματι» στο υψηλό λειτούργημά του . Ως ελάχιστη έκφραση τιμής , φιλίας , αγάπης κι εκτίμησης προς τον Γιάννη Βοζόλα για όσα προσέφερε επί τόσες 10ετίες στην τοπική κοινωνία κι Εκκλησία , δημοσιεύουμε το τιμητικό αποχαιρετιστήριο δελτίο τύπου του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας «ΠΕΤΡΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ» καθώς και την κατάθεση ψυχής του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Σπάρτης και Χοράρχη του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας κ. Παναγιώτη Τζανάκου .

Μουσικός Σύνδεσμος Λακωνίας ''Πέτρος ο Πελοποννήσιος''
To Δ.Σ. του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" αποχαιρετά από την ενεργό επαγγελματική δράση τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης κυρ Γιάννη Βοζόλα .
Ο κυρ Γιάννης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τότε Συλλόγου Ιεροψαλτών Σπάρτης "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" (στα 1970) , του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος.

Η σπάνια ευγένειά του , η καλοσύνη του , η δυναμική ψαλτική του παρουσία , η αγέρωχη φωνή του και η αγάπη του προς τους νεαρούς συναδέλφους θα μείνουν χαραγμένες πάντοτε στη σκέψη και στη καρδιά μας .
Επέλεξε να αποχωρήσει πλήρης ψαλτικών ημερών από το αναλόγιο του , αξιοπρεπέστατα , έχοντας διαγράψει μιαν αξιόλογη πορεία στην ψαλτική ζωή της Σπάρτης κι έτυχε η διαδοχή του να γίνει έτσι ακριβώς όπως την ονειρευόταν , από έναν νέο , ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο καταρτισμένο ψάλτη , τον κ. Χρόνη Παναγιώτη . Στην μικρή και λιτή τελετή "παράδοσης - παραλαβής" του αναλογίου του Αγίου Σπυρίδωνος , τον Σύνδεσμο εκπροσώπησε ο Χοράρχης του Συνδέσμου κ. Τζανάκος Παναγιώτης , ο οποίος και απηύθυνε τα δέοντα στον μέχρι πρότινος Πρωτοψάλτη.
Το Δ.Σ. του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" αποχαιρετά με ιδιαίτερη συγκίνηση τον Πρωτοψάλτη κυρ Γιάννη Βοζόλα και του εύχεται μακροημέρευση και υγεία !

Αξιοπρεπής και οικειοθελής Ψαλτική αποχώρηση του Πρωτοψάλτου Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης , κυρ Γιάννη Βοζόλα.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζανάκος *

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον εκ Σελλασίας Σπάρτης κυρ Γιάννη Βοζόλα. Ηταν ο μέχρι χθες Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης . Τα τελευταία δώδεκα χρόνια πού κι εγώ ψάλλω ως Πρωτοψάλτης τού Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης , τον γνώρισα καλύτερα και περισσότερο.

Ψάλλαμε πολλάκις σε πανηγύρεις , σε εκδηλώσεις τού Συλλόγου και σε άλλες εκδηλώσεις χαράς και λύπης . Πρόκειται γιά έναν γνήσιο άνθρωπο τής Ελληνικής υπαίθρου , προσηνή , ευχάριστο και (πάνω από όλα) με ακέραιο χαρακτήρα . Το επάγγελμά του ήταν αγρότης από παιδί , όπου εκεί στα χωράφια του , στην όμορφη Σελλασία , έδωσε το «είναι» του σ’ αυτά και εκ των οποίων μεγάλωσε και την εξαιρετική οικογένειά του.

Ο κυρ Γιάννης είχε υποβάλει παραίτηση από το δεξιό αναλόγιο τού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης από τριετίας . ΄Ομως , επειδή δεν είχε ανευρεθεί κατάλληλος αντικαταστάτης του , ο Ιερεύς και το Συμβούλιο τον είχαν παρακαλέσει να μείνει , ώσπου να βρεθεί, πράγμα πού έπραξε.

Στις 12-6-2016 , Κυριακή των Πατέρων , κι αφού ανευρέθη ο αντικαταστάτης του ,ο κυρ Γιάννης έψαλε τελευταία φορά ως Πρωτοψάλτης . Με μέριμνα τού Εφημερίου του Ιερού Ναού π. Σεραφείμ Κοσμά (ενός νέου κληρικού λίαν καταρτισμένου ΚΑΙ μουσικά ΚΑΙ με ιδιαίτερη αγάπη πρός την Ψαλτική τάξη) έγινε στο τέλος της Θ.Λειτουργίας μία μικρή τιμητική αναφορά στον αποχωρούντα Πρωτοψάλτη.

Μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος και του απένειμε και τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Ιερού Ναού . Μίλησα επίσης κι εγώ ως εκπρόσωπος τού Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" καθώς και ο Λαμπαδάριος τού Ναού και χρόνια συνεργάτης του κ. Π. Κονιδιτσιώτης.

Γενικά ήταν μία συγκινητική εκδήλωση αγάπης γιά τον έγκαιρα και αξιοπρεπώς αποχωρήσαντα Πρωτοψάλτη και αξίζουν συγχαρητήρια στον Πανοσιολογιώτατο γιά την πρωτοβουλία του αυτή . Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή πού ο αποχωρών έβγαλε το ράσο πού επί 44 ολόκληρα χρόνια φορούσε στο στασίδι του και το φόρεσε στον αντικαταστάτη του τον εκ Γερακίου Λακωνίας εξαίρετο Πρωτοψάλτη μέχρι σήμερα τού Ι.Ναού Μεταμορφώσεως Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Χρόνη, καθηγητή τής Ψαλτικής, ο οποίος θα αναλάβει και την Σχολή Βυζ.Μουσικής της Μητροπόλεώς μας .

Λίγα Βιογραφικά για τον κ. Ιωάννη Βοζόλα
Ο Γιάννης Βοζόλας είναι γέννημα θρέμμα της Σελλασίας Σπάρτης .Είναι ογδόντα ετών. Ψαλτικά ξεκίνησε από παιδί σε έναν μαθητή του Παναγιωτόπουλου-Κούρου ονόματι Βουβαλίδη Ιωάννη . Το 1959 όντας στρατιώτης στη Θεσσαλονίκη έκανε μαθήματα επί 8μηνο στον Αθ.Καραμάνη μαζί με άλλους γνωστούς μαθητές του . Το 1963 πού απολύθηκε συνέχισε τα μαθήματα στον Πρωτοψάλτη Μπονάνο στην Σπάρτη .Το 1967 διορίστηκε ως αριστερός ψάλτης στον Αγιο Σπυρίδωνα με δεξιό τον Πρωτοψάλτη Καλαβρυτινό . Απεχωρησε μετά από ένα έτος και επανήλθε το 1972 με Πρωτοψάλτη τον εκ Πύργου Ηλείας κ. Κυριακόπουλο Νικόλαο , από τον οποίο διδάχθηκε περισσότερα . Το έτος 1984 ανέλαβε το δεξιό αναλόγιο μέχρι σήμερα . Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας (νυν Μουσικός Σύνδεσμος Λακωνίας) "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" του οποίου χρημάτισε και Πρόεδρος.

Με τον κυρ Γιάννη , στον οποίο εύχομαι μακροημέρευση , φυσικά δεν θα χαθούμε . Αλλωστε είναι πάντα φιλόξενος εκεί στο όμορφο χωριό του , το δε κρασί του ασύγκριτο . Οφείλω να γράψω και το ότι μού έκανε προ ολίγου καιρού ένα πολύτιμο δώρο : Εναν θαυμάσιο χειρόγραφο κώδικα στην νέα μέθοδο με πάρα πολλά μέλη τού συντοπίτη μας κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου.

* Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, Χοράρχης του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος»