Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης*

Την τελευταία πενταετία σημειώνεται ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι. Οι Έλληνες ασθενείς που προσέρχονταν στα πολυιατρεία των γιατρών του κόσμου προ κρίσης ήταν 8% και σήμερα αγγίζουν το 60%.Όσο αυξάνεται η ανεργία, η «μαύρη» εργασία, η φτώχεια και η ανέχεια τόσο περισσότεροι είναι και οι άνθρωποι που όταν αρρωσταίνουν αισθάνονται αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Mε την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους μπορούν πλέον όσοι δικαιούνται, να προμηθεύονται δωρεάν φάρμακα από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016, καθώς ξεκινά η διαδικασία χορήγησης που προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο που έχει αποστείλει σε όλους τους Δήμους της χώρας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας .

Η διαδικασία για τον έλεγχο ένταξης στο πρόγραμμα δωρεάν φαρμάκων γίνεται μέσω της εφαρμογής για την αίτηση του Κοινωνικού Ελάχιστου Εισοδήματος. Βάζοντας τους κωδικούς του TAXISNET και αμέσως μετά το ΑΜΚΑ τους οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην εφαρμογή και πρέπει να επιλέξουν την επιλογή Ασφαλιστική ικανότητα .

Η εγκύκλιος αφορά περίπου 2,4 εκατ. άμεσα ανασφάλιστους και έχει δεσμευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ:
-Ανήλικοι έως 18 ετών .
-Άτομα που φιλοξενούνται σε όλες τις θεραπευτικές δομές των εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας του Ν. 4139/2013.
-Οι κρατούμενοι σε φυλακές και οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιρειών ανηλίκων.
-Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και οι ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους.
-Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους .
- Θύματα εγκλημάτων trafficking.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Τα δωρεάν φάρμακα, θα τα προμηθευτούν οι ανασφάλιστοι:
- Από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία.
- Τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Τα Φάρμακα Εξωτερικού, τα οποία δεν κυκλοφορούν αλλά εισάγονται κατά περίπτωση στην Ελλάδα, θα χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους.

Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα παρέχονται από τα Φαρμακεία και τα σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.


Τι μπορώ να κάνω ως ανασφάλιστος για να διασφαλίσω ότι δικαιούμαι μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα;

Να επισκεφτώ την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, στην οποία, εισάγοντας το username και τον κωδικό πρόσβασης για το taxisnet, καθώς και τον ΑΜΚΑ θα διαπιστώνω το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 8 του άρθρου 6 της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016.

Αν το σύστημα δεν βρίσκει το ΑΜΚΑ μου θα πρέπει να απευθυνθώ στα ΚΕΠ για να επικαιροποιήσω τη διασύνδεση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ μου

Οι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών –δικαιούχοι της παρ.2Β και 8 της Κ.Υ.Α., συμπεριλαμβανομένων των πρώην κατόχων του Ατομικού Βιβλιάριου Οικονομικά Αδύναμου ή Ανασφάλιστου -ενημερώνονται ότι για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης απαιτείται η προηγούμενη κατάθεση αιτήματος στην Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κατοικίας τους

Σε περίπτωση που μου επιβληθεί ποσοστό συμμετοχής στη συνταγογράφηση, έχω το δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κατοικίας τους εντός 15 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία στη συνταγή, εφόσον πληρώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ.

Πρέπει να ζητήσω από τον γιατρό που συνταγογραφεί να με ενημερώσει για ενδεχόμενες επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η αλλαγή της φαρμακευτικής μου αγωγής, καθώς και για τη δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπευτικά ισοδύναμων φαρμάκων, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στους Δήμους όλης της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας , απαραίτητη προυπόθεση είναι η κατοχή ΑΜΚΑ. Κριτήρια:

Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 € για μεμονωμένο άτομο και των 3.600€ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 € για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.

Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 € για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 € για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000€ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200€ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Και για τις δυο περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα και περιουσιακά κριτήρια : η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Επιπρόσθετα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος.

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.α.

Εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων θα εξετάζονται για την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλεία είναι δωρεάν από την ημερομηνία δημοσίευσης το νόμου 4368, δηλαδή από 21/2/2016. Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.

*Δικηγόρος Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr