ΣΠΑΡΤΗ. Χιλιάδες κόσμου… Κρεμασμένοι από τα χείλη του Γιώργου Νταλάρα. Διψασμένοι για καλά ελληνικά τραγούδια, στίχους, μουσικές κι ερμηνείες.
Παρασκευή 19 Αυγούστου. Μια ξεχωριστή βραδιά για το Σαϊνοπούλειο.

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει δεκάδες τραγούδια που μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη ο σπουδαίος συνθέτης, ο γλυκός και χαμηλόφωνος άνθρωπος Σταύρος Κουγιουμτζής, σε στίχους δικούς του και άλλων σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιώργος Θέμελης, ο Κώστας Κινδύνης, ο Άκος Δασκαλόπουλος, και άλλοι.
Ο Γιώργος Νταλάρας ανάμεσα στα τραγούδια θυμίζει ποιός είναι ο Σταύρος Κουγιουμτζής με στιγμιότυπα από τη ζωή του, αφηγήσεις και αναφορές σε έναν άνθρωπο με συνείδηση, συστολή και ήθος.

Καλεσμένοι σε αυτές τις συναυλίες, πανάξιοι τραγουδιστές της νέας γενιάς. Είναι ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρία Κουγιουμτζή. Παρόντες σε αυτό το συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με κυρίαρχο ρόλο, έντεκα εξαιρετικοί μουσικοί, ενώ την ενορχήστρωση των τραγουδιών θα επιμεληθεί ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία του Γιώργου Παπαχριστούδη που είναι και ο διευθυντής της ορχήστρας.

«Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Ντύλαν Τόμας», «Όλα καλά», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Τώρα που θα φύγεις», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Το πρώτο περιστέρι», «Κάποιος χτύπησε την πόρτα», «Στα χρόνια της υπομονής», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Το πουκάμισο το θαλασσί», «Χάντρα στο κομπολόϊ σου», «Στα ψηλά τα παραθύρια», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», «Το κόκκινο φουστάνι», «Σ’ αγαπώ», «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη»...

Οι θεατές – ακροατές μετατρέπονται σε χορωδία και τραγουδούν Κουγιουμτζή. Με φόντο τον φεγγαρόλουστο Μυστρά, με έναν Λάκωνα επι σκηνής το «απόκτημα» όπως χαρακτήρισε τον Ζαχαρία Καρούνη ο Γιώργος Νταλάρας κι έναν Λάκωνα στην τεχνική επιμέλεια, τον μέτρ του ήχου Γιάννη Μανιατάκο.

Ο σημαντικός έλληνας ερμηνευτής χαρακτηρίζει πολύτιμο στολίδι του Πολιτισμού το Σαϊνοπούλειο και καλεί τις χιλιάδες θεατών να τραγουδήσουν μαζί το «Νάτανε το 21» τραγούδι που έγινε επιτυχία όταν υπηρετούσε φαντάρος στο ΚΕΕΜ Σπάρτης το 1970.

Η συναυλία στις 2 ώρες ολοκληρώνεται. Ο κόσμος κατηφορίζει στη Σπάρτη σιγοτραγουδώντας τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή ευγενικά ανικανοποίητος και οργισμένα διψασμένος για πολιτισμό, για τραγούδι, για συμμετοχή!

Δείτε απόσπασμα από τη συναυλία μέσα από ερασιτεχνικό βίντεο!