ΣΠΑΡΤΗ. Mία απρόσμενα ζωντανή και αυθεντική εκδήλωση παρακολούθησαν οι δημότες Σπάρτης το βράδυ της Κυριακής 21/8 στην κεντρική πλατεία. Το Νομκό Πρόσωπο Πολιτισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, σε συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιτροπή για την Κύπρο), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και με την συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Χορευτικού Συλλόγου Θεραπνών, οργανώσε με επιτυχία Εκδήλωση Μνήμης & Τιμής σε όσους αγωνίστηκαν & θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου.

Χορευτές με ελληνική ζωντάνια και συναίσθηση παρουσίασαν δρώμενα και χορούς από την Κύπρο με μηνύματα για την ανεξαρτησία των κρατών και την ελευθερία των λαών. Η προβολή βίντεο με θέμα: «Η καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία» σε συνδυασμό με την ομιλία του καθηγητή Ανδρέα Βοσκού ανέδειξαν τα ζητήματα που ακόμα και σήμερα ο Κυπριακός λαός αντιμετωπίζει. Το σύντομο αλλά δυναμικό αντικατοχικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου συγκλόνισε όλους τους θεατές οι οποίοι καθηλώθηκαν όταν ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου της Κύπρου παρουσίασε δημοτικούς χορούς.

Οι θεατές με πρώτον το Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη χειροκροτούσαν συνεχώς. Η απάντηση από την φιλόξενη Σπάρτη ήρθε αμέσως. Ο Χορευτικός Σύλλογος Θεραπνών τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι «Νερατζούλα φουντωμένη» άνοιξε μια σειρά παραδοσιακών χωρών με συρτά και τσάμικο που συνεπήρε τους Κύπριους φιλοξενούμενους.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης ευχήθηκε τα μηνύματα των αδελφών Κυπρίων να μείνουν ζωντανά και δυνατά στις καρδιές των Ελλήνων και Σπαρτιατών.

Ο Δήμος Σπάρτης παρέθεσε δείπνο στα χορευτικά συγκροτήματα και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν δίπλα στον Δήμαρχο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοιράγιας, η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης κ. Γαλανοπούλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Διδάσκαλος του Χορευτικού Θεραπνών είναι ο Κ. Κοτσώνης.

Αξίzει να σημειωθεί ότι το notospress.gr μετέδωσε ζωντανά την εικόνα της εκδήλωσης σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτυακού καναλιού Skyline.

Δείτε τα video από τους χορούς Κυπρίων και Σπαρτιατών: