ΣΚΑΛΑ. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας.

Να σημειωθεί όμως ότι στον Δήμο Ευρώτα δεν έχουμε κάποια δραματική αλλαγή, δεδομένου ότι στον Δήμο ισχύουν μέτρα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κάποια κλιμάκωση, αντιθέτως η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εντοπιστεί ενδογενές νόσημα, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αποδίδουν. Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).

Να σημειωθεί ότι η Σκάλα, στον Δήμο Ευρώτα διέθετε μια από τις πιο ισχυρές τράπεζες αίματος η οποία έχει πλέον αναστείλει το έργο της για λόγους ασφαλείας. Ας ελπίσουμε η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα να μην δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση.