Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και συµβιβασµού των διαφόρων τάσεων γύρω από την υπόθεση της συγκρότησης του νέου συνεταιριστικού φορέα, βρίσκεται σε εξέλιξη, τουλάχιστον παρασκηνιακά, τα τελευταία 24ωρα, όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η προετοιµασία συνάντησης των δύο διαµορφωµένων οµάδων που καθοδηγούν τις εξελίξεις, µε ζητούµενο την γεφύρωση των διαφορών και στόχο τη διαµόρφωση προϋποθέσεων για ενιαίο φορέα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου απέδωσε και πως «κλείδωσε» η συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Η σύνθεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς µια από τις δύο πρωτοβουλίες πάσχει σοβαρά σε θέµατα αρχών, ωστόσο, οι εχέφρονες τονίζουν πως ακόµα δυσκολότερη θα ήταν µια διάσπαση του συνεταιριστικού κινήµατος, ειδικά από ανθρώπους που έχουν θητεύσει στη σκιά του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και έχουν υπηρετήσει από εξέχουσες θέσεις τον συνεταιριστικό θεσµό.

Μ’ αυτή την έννοια, εκφράζεται η ελπίδα ότι οι πλέον νουνεχείς, θα καταφέρουν να πείσουν τελικά και… τα ορφανά του µηχανογράφου να αλλάξουν ρότα και να επανέλθουν σε τροχιά που να υπηρετεί τα συνεταιριστικά ιδεώδη.

Τρεις µέρες νωρίτερα, το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αίγιο, οι πλέον έµπειροι και επικεφαλής ισχυρών οργανώσεων από την οµάδα του President, όπως προανήγγειλε η Agrenda, κατέληξαν σε σαφή γραµµή, ώστε να αντιµετωπίσουν µε αποφασιστικότητα τα θέµατα, τόσο στην περίπτωση συνεννόησης µε την άλλη πλευρά, όσο και στην περίπτωση που αυτό καταστεί αδύνατο.

Βασική γραμμή τους παραμένει η βούληση για σύσταση ενός Φορέα, με καθαρά χαρακτηριστικά ακραιφνώς συνεταιριστικά, που δεν θα συνδέεται και θα καθοδηγείται από ιδιωτικά συμφέροντα.
Σημειωτέον πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το καταστατικό είναι έτοιµο, τις αρχές του παρουσιάζει σήµερα η Agrenda και οι δυνάµεις των αποφασισµένων στελεχών του χώρου υπάρχουν για να δώσουν τον τόνο στα πράγµατα.

Vice Versa
Πολλά χιλιόµετρα και ακόµα περισσότερα τηλέφωνα φαίνεται να έχει κάνει τον τελευταίο καιρό ο πολύπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, µε στόχο να φέρει τα συνεταιριστικά πράγµατα σε δρόµο. Τις τελευταίες ώρες εµφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η λογική θα επικρατήσει και οι παλιοί «σύντροφοί» του που λοξοδρόµησαν θα βρουν τελικά τη... φώτιση για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Βασικές αρχές του καταστατικού της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών και Ενώσεων Συνεργασιών Αυτών - Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Η Οµοσπονδία, αποτελεί τον εθνικό θεµατοφύλακα των διεθνών συνεταιριστικών αρχών και αξιών και των ηθικών συνεταιριστικών αρχών, προκειµένου να διαδραµατίσει ένα σηµαντικό ρόλο στη διασφάλιση εκ µέρους του κράτους της συµµόρφωσης µε τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες, για τη δηµιουργία νοµικού και κανονιστικού πλαισίου, µέσα στο οποίο οι συνεταιρισµοί µπορούν να ευδοκιµήσουν. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί µε την συνεργασία της Οµοσπονδίας, µε την ∆ιεθνή Συνεταιριστική Ένωση (International Co-operative Alliance -ICA) τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Συνεταιρισµούς και ειδικότερα τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς και τις λοιπές Ευρωπαϊκές και διεθνείς Οργανώσεις εκπροσώπησης των συνεταιρισµών.

Ως κορυφαία οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισµών της χώρας και Ενώσεων Συνεργασιών αυτών, η Οµοσπονδία θα παρέχει συµβουλές και οδηγίες καλής πρακτικής στους συνεταιρισµούς, για το πώς να αποφεύγουν ή / και να διαχειρίζονται τους κινδύνους, για την αυτονοµία και την ανεξαρτησία των συνεταιρισµών µελών της. Θα συνεργάζεται µε τις ρυθµιστικές αρχές, για να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο νοµικό πλαίσιο, ευνοϊκό, για την λειτουργία των συνεταιρισµών. Θα παρέχει συµβουλές και πληροφορίες, µέσω των οργανωµένων επιστηµονικών υπηρεσιών της για την επιχειρηµατική ανταγωνιστικότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της συνεταιριστικής και δια-συνεταιριστικής εθνικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, για την δηµιουργία οικονοµιών κλίµακας, οι οποίες µε τη σειρά τους, θα δηµιουργούν συνθήκες σωστής και επαρκούς υποστήριξης των αγροτικών προϊόντων των συνεταιρισµών στις αγορές.

Θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα µέλη της, µέσω των υπηρεσιών της, µε την ανάληψη εκτέλεσης κάθε έργου, νοµικού, φορολογικού, λογιστικού, αξιολόγησης επενδύσεων-επενδυτικών µελετών, και σχεδίων εξυγίανσης, ανάληψης συντονισµού υλοποίησης δηµοσίων συµβάσεων παροχής υπηρεσιών στα µέλη της, που αφορούν κάθε ευρωπαϊκή και εθνική παροχή και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραµµάτων, σε συνεργασία µε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσµούς. Θα εκπροσωπεί τα µέλη της σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα διαβούλευσης, που αφορούν στον συνεταιριστικό θεσµό, στη διασυνεταιριστική συνεργασία, στα αγροτικά προϊόντα και στα κάθε είδους εφόδια και θα µεταφέρει και θα παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση. Πρώτιστος ρόλος της είναι να αναπτύξει την συνεργασία µεταξύ των αγροτικών συνεταιρισµών και των ενώσεων συνεργασιών µεταξύ τους, ώστε µε την αµοιβαία βοήθεια και στήριξη, να ισχυροποιηθούν επιχειρηµατικά, για να ανταγωνιστούν αποτελεσµατικά στην αγορά. (Αρχή της αλληλοβοήθειας των συνεταιρισµών) . Θα διαλέγεται µε το κράτος, ως επίσηµο όργανο των µελών της, για όλα τα θέµατα, που αφορούν την ανάπτυξη και ευηµερία των συνεταιρισµών.

Επιστέγασµα όλων των δραστηριοτήτων και του σκοπού της, θα είναι η συστηµατική εκπαίδευση όλων των αιρετών και επαγγελµατικών στελεχών των συνεταιρισµών, µε ιδιαίτερη φροντίδα για τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους ένα µεγάλο µέρος της συνεταιριστικής επιτυχίας και της δηµιουργίας πλούτου για τον αγρότη συνεταιριστή. Θα επαναφέρει την συνεργασία µε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα και Πανεπιστήµια .

Μετά την έγκριση της ∆ήλωσης σχετικά µε τη Συνεταιριστική Ταυτότητα, το 1995, από τη ∆ιεθνή Συνεταιριστική Ένωση, υπήρξε µια αυξανόµενη συνειδητοποίηση ότι οι συνεταιρισµοί έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι µόνο για τα µέλη, τους πελάτες και τους υπαλλήλους των συνεταιρισµών, αλλά για την κοινωνία στο σύνολό της.
Η Σύσταση 193 της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labor Organization-ILO) του ΟΗΕ παρέχει ένα πλαίσιο για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν το νοµικό, φορολογικό, οικονοµικό και διοικητικό σύστηµα και τις πολιτικές, που θα επιτρέψουν στους συνεταιρισµούς να αναπτυχθούν, µε πλήρη σεβασµό και διατήρηση της αυτονοµίας και της ανεξαρτησίας τους. Ανεξαρτησία από το Κράτος σηµαίνει ότι τα µέλη του συνεταιρισµού είναι ελεύθερα και έχουν τη δυνατότητα να λαµβάνουν µε δηµοκρατικό τρόπο αποφάσεις στηριζόµενες σε ό,τι κρίνεται συµφέρον για τα µέλη τους και τις ευρύτερες κοινότητες που εξυπηρετούν οι συνεταιρισµοί.

Η πρόκληση για την Οµοσπονδία, είναι πώς να επιτευχθεί η αποτελεσµατική υποστήριξη των συνεταιρισµών από το Κράτος, χωρίς αυτό να καταλήγει σε αδικαιολόγητη κυβερνητική επιρροή στους συνεταιρισµούς. Σε ακραίες περιπτώσεις, η Οµοσπονδία και οι συνεταιρισµοί θα κληθούν να αντισταθούν στην τάση ορισµένων πολιτικών, οι οποίοι δεν κατανοούν τη φύση και τα οφέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης, και ζητούν την κατάργηση της αρχής της αµοιβαιότητας και την περιστολή των συνεταιρισµών.

Η Οµοσπονδία θα κληθεί να αντισταθεί σε δυνάµεις που θα προσπαθήσουν, χάριν ανταγωνιστικών ιδιοτελών συµφερόντων, να εκφυλίσουν τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο. Θα πρέπει να συνεχίσει την ιστορία του συνεταιριστικού θεσµού της χώρας, όπως διαφυλάχθηκε και παραδόθηκε από τα ιστορικά συνεταιριστικά στελέχη του επανασυνδέοντας το ιστορικό παρελθόν του συνεργατισµού µε την σηµερινή πραγµατικότητα, διαγράφοντας από την συνεταιριστική συνείδηση, τα σφάλµατα και τις αποκλίσεις µιας παρεµβληθείσας θλιβερής παρένθεσης.

Η δέσµευση της 5ης Αρχής της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Πληροφόρησης είναι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Όσο περισσότερο τα µέλη, οι εργαζόµενοι, οι πολιτικοί, και το ευρύ κοινό γνωρίζουν σχετικά µε τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονοµικά οφέλη, που οι συνεταιρισµοί φέρνουν στο τραπέζι της ανθρωπότητας, τόσο περισσότερο θα προστατευθούν η αυτονοµία, η ανεξαρτησία και τα δηµοκρατικά δικαιώµατά τους, συνεπώς η ευηµερία τους.

Η Οµοσπονδία, θα αποτελεί την κορυφαία ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισµών της χώρας και των ενώσεων συνεργασιών τους, µελών της.

Μέλη της θα µπορούν να εγγραφούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της χώρας, οι οποίοι λειτουργούν σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της εθνικής νοµοθεσίας, για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, σήµερα του ν. 4384/2016, οι Αγροτικές Εταιρικές συµπράξεις (ΑΕΣ), οι οποίες λειτουργούν σύµφωνα µε το άρθρο 33 του ιδίου νόµου, οι Κλαδικοί αγροτικοί συνεταιρισµοί του άρθρου 31 του ιδίου νόµου, οι Ενώσεις Αναγκαστικών Συνεταιρισµών συµπεριλαµβανοµένων των δασικών, που λειτουργούν σύµφωνα µε τους ειδικούς αναγκαστικούς νόµους που τις διέπουν καθώς και οι ελεύθεροι δασικοί συνεταιρισµοί ή / και οι Ενώσεις αυτών.

Μέλη της Οµοσπονδίας εγγράφονται οι ευρωπαϊκοί αγροτικοί συνεταιρισµοί, σύµφωνα µε τον Κανονισµό (ΕΚ)1435/2003.

Επίσης µέλη µπορούν να εγγράφονται και συνεταιριστικές εταιρείες, των οποίων την πλειοψηφία των µετοχών ή εταιρικών µεριδίων κατέχουν αγροτικοί συνεταιρισµοί ή/και ενώσεις συνεργασίας αυτών.

Η γενική συνέλευση των µελών της Οµοσπονδίας, η οποία µπορεί να είναι αντιπροσωπευτική, αν ο αριθµός των αντιπροσώπων µελών της υπερβαίνει τους 300, θα συγκροτείται από τους αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των µελών της κατά τους ορισµούς του καταστατικού του κάθε µέλους, στο πλαίσιο του άρθρου 17 ν. 4384 /2016.

Όλα τα µέλη συµµετέχουν στη γενική συνέλευση µε ένα τουλάχιστον αντιπρόσωπο, ο οποίος διαθέτει µια ψήφο (αρχή της δηµοκρατικής λειτουργίας του θεσµού). Ο πρώτος αντιπρόσωπος θα είναι ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του κάθε µέλους. Ο ανώτατος αριθµός των επιπλέον του ενός αντιπροσώπων, δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερις µε αντίστοιχο αριθµό ψήφων. Το κριτήριο προσδιορισµού του αριθµού των αντιπροσώπων, θα συναρτάται µε το ύψος των συναλλαγών, που θα πραγµατοποιεί κάθε µέλος της Οµοσπονδίας, ο οποίος θα επανακαθορίζεται κάθε τριετία.

Οι συνεταιριστές για την δηµιουργία της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Πηγή: agronews.gr