Νέο βάρος στις ήδη πιεσμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αναμένεται να προστεθεί το προσεχές διάστημα με τη θέσπιση τέλους στο αρδευτικό νερό.

Πρόκειται για «περιβαλλοντικό τέλος», σύμφωνα με την κυβέρνηση, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους τελικούς χρήστες ύδατος, μεταξύ αυτών και τους αγρότες. Πάντως, στον υπολογισμό του περιβαλλοντικού τέλους που θα πληρώνει ο τελικός χρήστης δεν θα προσμετράται το τυχόν κόστος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της επίμαχης ΚΥΑ, για τη θέσπιση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, που έθεσε σε διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (εν προκειμένω ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.) προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.

Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων.

Από το ανωτέρω ποσό, το 2,5% παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών.

Τα σταθερά τέλη

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο της απόφασης τονίζεται πως, το σταθερό τέλος εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Τα μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο εφαρμόζονται στους χρήστες, ανάλογα με την μετρηθείσα ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε.

Παράλληλα, στα μεταβλητά τέλη περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος.

Σημειωτέον πως η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο της ΚΥΑ που έχει τεθεί σε διαβούλευση.