ΝΕΑΠΟΛΗ. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτική Τοπική Οργάνωση ΝΔ Μονεμβασίας συναντήθηκαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου με τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή και συντονιστές της επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Νεάπολης, κ. κ. Α. Τάντουλο και Ι. Μιχαλέτο αντίστοιχα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημ.Το. ΝΔ να ενημερωθεί για ενδεχόμενα προβλήματα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή του Δήμου Μονεμβάσιας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημ. Το. ΝΔ Μονεμβασίας τονίζει ότι «η εύρυθμη λειτουργία του Kέντρου Υγείας Νεάπολης και των Περιφερειακών του Ιατρείων είναι κομβικής σημασίας καθώς:
α)Εξυπηρετεί ένα πληθυσμό 10.000 μόνιμων κατοίκων που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
β)Καλύπτει περιοχή διέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών που κατευθύνονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (Κύθηρα – Ελαφόνησος).
γ)Αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά στα περίπου διακόσια πλοία που διέρχονται καθημερινά από το Δίαυλο Ελαφονήσου-Κυθήρων.
δ)Εξυπηρετεί τις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών του Νοσοκομείου Κυθήρων που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.
ε) Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση που καλύπτεται από ένα κακό οδικό δίκτυο από τις Νοσηλευτικές Μονάδες Μολάων και Σπάρτης (απαιτείται χρόνος 45 λεπτών και 2 ωρών αντίστοιχα για να υπάρξει πρόσβαση σε αυτές)».

Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, τα εξής:
«1) Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους τομείς, με βασικότερες τις ελλείψεις στο νοσηλευτικό τομέα. Προσωρινά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με 2 νοσηλεύτριες από το ΚΕΕΛΠΝΟ των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν εντός ολίγων μηνών. Σημαντική και η έλλειψη μικροβιολόγου και παρασκευάστριας που έχει σαν αποτέλεσμα καινούργια εργαστηριακά μηχανήματα να μένουν αχρησιμοποίητα.
2) Απαιτούνται χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προμήθεια όχι μόνο υγειονομικού, αλλά και πάσης φύσεως υλικού. Οι συνήθως πολύ μικρές παραγγελίες λόγω του ελάχιστου οικονομικού ενδιαφέροντος, δεν βρίσκουν άμεση ανταπόκριση από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις.
3) Λόγω καταστροφής του εμφανιστηρίου ακτινογραφιών, δεν λειτουργεί από το Μάρτιο το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Μέχρι στιγμής, παρά τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια, δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενη εταιρεία για να το προμηθεύσει. Εκκρεμεί επίσης η αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού ακτινολογικού μηχανήματος με άλλο νεότερης τεχνολογίας, που έχει παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο Κυθήρων.
4) Προβλήματα με τα διαθέσιμα ανά 8ωρη βάρδια ασθενοφόρα στο νομό, που δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης διαθέσιμων οδηγών. Η επάνδρωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με δύο άτομα ανά όχημα επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί μειώνει στο μισό τα διαθέσιμα από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα. Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
5) Μετά από πάνω από τριάντα χρόνια λειτουργίας, υπάρχει ανάγκη παρεμβάσεων στο κτίριο του Κέντρου Υγείας, λόγω σοβαρών προβλημάτων. Πρέπει να υπάρξει ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να επιλυθούν.
5) Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς υγείας της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας (Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας) ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία του συστήματος προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών.»