Γράφει ο Τάκης Αλεξανδράκης

Το αναπηρικό αμαξίδιο των 200 ευρώ που προσφέρεται μέσω των δράσεων ποδηλατικών διαδρομών ή συλλογής πλαστικών πωμάτων δεν εξασφαλίζει την αυτονομία του χρήστη του.

Στην προσπάθεια να αποκαλύψουμε αν οι επιφυλάξεις μας είναι βάσιμες, απευθυνθήκαμε σε φίλες και φίλους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, ζητώντας τους να μας εκφράσουν την άποψή τους για το ζήτημα. Όλοι μας είπαν πως τα αναπηρικά αμαξίδια που δωρίζονται μέσω αυτών των δράσεων είναι χαμηλού κόστους, περίπου 200 ευρώ, είναι πολύ βαριά και δύσχρηστα, και δεν προάγουν την ανεξαρτησία του χρήστη τους. Αυτά τα αναπηρικά αμαξίδια χαρακτηρίζονται από τους ίδιους ως "νοσοκομειακού τύπου" και για την κίνησή τους είναι απαραίτητο να ωθούνται από συνοδό.

Ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου είναι συνήθως απόλυτα ανεξάρτητος, δυναμικός, δημιουργικός, αυτόνομος δραστήριος και χρειάζεται ένα εύχρηστο, ελαφρύ, βολικό και ταιριαστό για τις ανάγκες του αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο επιλέγει ο ίδιος, προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια ώστε να αγοράσει ένα αμαξίδιο τέτοιας ποιότητας και ευχρηστίας που θα του προσφέρει απόλυτη ανεξαρτησία, ταχύτητα και ευκινησία για την καθημερινότητα που επιθυμεί να προσφέρει στον εαυτό του, δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό για την αγορά του. Αυτό σημαίνει ότι κανένα αναπηρικό αμαξίδιο της ποιότητας που προσφέρεται μέσω πχ. της συλλογής πλαστικών πωμάτων, δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τις δραστήριες φίλες και φίλους μας με κινητική αναπηρία. Δράσεις τέτοιας μορφής δε δίνουν καμιά λύση στους συνανθρώπους μας με κινητική αναπηρία.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι τα αναπηρικά αμαξίδια να τα προσφέρουν σε φορείς, ειδικά σχολεία κλπ. εάν και εφόσον το έχουν ανάγκη, κάτι που θα διαπιστωθεί μετά από επικοινωνία με το φορέα. Πιθανότατα ο φορέας δε θα χρειάζεται τέτοιου νοσοκομειακού τύπου αναπηρικά αμαξίδια. Ίσως χρειάζεται τρόφιμα, είδη καθαριότητας, καύσιμα, κλπ. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε μια τέτοια δράση, για την αγορά και την προσφορά αναπηρικών αμαξιδίων, προτείνουμε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να δαπανηθούν για την αγορά ενός και μόνο, εύχρηστου αναπηρικού αμαξιδίου ανώτερης ποιότητας. Επίσης προτείνουμε στην έρευνα αγοράς να συμμετέχει πάντα ένας έμπειρος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου ή ακόμη καλύτερα, ο δωρεοδόχος, για την εξυπηρέτηση του οποίου αγοράζεται το αναπηρικό αμαξίδιο,

Τέλος επισημαίνουμε πως κάθε Ανθρωπος με κινητική αναπηρία, δικαιούται ανά 5ετία ή κατά περίπτωση ανά 4ετία, το ποσό των 1080 ευρώ (όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα) για την αγορά ή αντικατάσταση αναπηρικού αμαξιδίου.