Ρεκόρ συμμετοχών φέτος, ξανά πρώτη σε συμμετοχές η Ιαπωνία μετά την Ελλάδα
Αθλητές από 52 χώρες (αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού) συμμετέχουν στο φετινό 34ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Όπως κάθε χρόνο, η Ιαπωνία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή μετά την Ελλάδα. Οι Ιάπωνες υπερμαραθωνοδρόμοι που θα τρέξουν στην ιστορική διαδρομή είναι 58 (46 άνδρες και 12 γυναίκες) και οι Έλληνες 60 (57 άνδρες και 3 γυναίκες).

Φέτος οι συνολικές αιτήσεις ήταν 633, με τις 608 να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια επιλογής. Από την κλήρωση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, βγήκαν τα 400 ονόματα των αθλητών που θα αγωνιστούν το 2016.
Η αρχική λίστα των 400 εγγεγραμμένων δρομέων που προέρχονται από 52 χώρες, μειώθηκε σε 380 λίγο πριν τον αγώνα, μετά από κάποιους αναμενόμενους, φυσιολογικούς τραυματισμούς.

7 φορτηγά, 10 τουριστικά λεωφορεία και 200 οχήματα υποστήριξης για την ασφάλεια των αθλητών
Την καθιερωμένη Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον τις προηγούμενες ημέρες σε κεντρικό Ξενοδοχείο των Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κωστής Παπαδημητρίου δήλωσε πως «όλα είναι έτοιμα» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα «7 φορτηγά και 10 τουριστικά λεωφορεία εκτός από τα 200 οχήματα υποστήριξης των αθλητών, θα δουλεύουν ασταμάτητα».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημητρίου αφού ευχαρίστησε το «Ίδρυμα Νιάρχος» για τη στήριξη που παρέχει κάθε χρόνο στον αγώνα και τους αθλητές, χαιρέτησε με ενθουσιασμό το γεγονός πως φέτος Χορηγός Επικοινωνίας του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΑ Σπορ ενώ ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας , Ανάπτυξης και Τουρισμού.

«Spartathlon: The world's toughest race?»
Σε δημοσίευμά του το CNN διερωτάται αν το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ο πιο σκληρός αγώνας συμπληρώνοντας:
«Το Σπάρταθλον είναι ένας από τους σπουδαιότερους αγώνες αντοχής. Οι γενναίοι στην ψυχή συμμετέχοντες αθλητές αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας κάτι επικό: διασχίζουν για δύο ημέρες την Ελλάδα, από την Αθήνα έως της Σπάρτη βαδίζοντας «βαριά», χωρίς διακοπή».

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται φωτογραφίες από ολόκληρη τη διαδρομή που διατρέχουν οι δρομείς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με τη σημείωση πως αντιμετωπίζουν τις «4 εποχές σε 2 ημέρες» εξηγώντας πως ο αγώνας αυτός είναι θρυλικός όχι μόνον για το ιστορικό του πλαίσιο αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται: «είναι αγώνας δρόμου αλλά περιλαμβάνει πολλά σημεία όπου απαιτείται ανάβαση και κατάβαση ή τμήματα της διαδρομής που οι αθλητές διασχίζουν εκτάσεις με κλήματα και ελιές, ο καιρός είναι ασταθής με μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και τα σημεία ελέγχου είναι πολύ αυστηρά σε σχέση με το χρόνο γεγονός που πιέζει περισσότερο τους αθλητές».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «στρατό των εθελοντών» που δίνουν «ζωτικής σημασίας» βοήθεια στους αθλητές, στους «κατοίκους των χωριών που διατρέχει ο αγώνας και που υποδέχονται με ενθουσιασμό τους αθλητές μέρα και νύχτα» αλλά και στην «απίστευτη» ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Σπάρτη στο σημείο του τερματισμού.

Όποιος τερματίζει παίρνει ένα κλαδί ελιάς και πίνει νερό του Ευρώτα αναφέρει το δημοσίευμα ενώ τονίζει πως είναι αμέτρητα τα φιλιά που δίνονται στο μπρούτζινο άγαλμα του Λεωνίδα!

Τα αφιερώματα και τα ειδικά δημοσιεύματα για το Σπάρταθλον 2016 υλοποιούνται με την ευγενική χορηγία του ΤΟNOTIL.
«Όταν θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα συμπληρώνουμε ενέργεια. Τonotil, η νούμερο ένα επιλογή για περισσότερο από 30 χρόνια στην Ελλάδα. Tonotil και Tonotil plus. Συμπληρώστε ενέργεια».