ΝΕΑΠΟΛΗ. Ένα χρόνο ζωής συμπλήρωσε πρόσφατα, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Βατίκων, που εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2015. Το μουσείο που αποτελεί όνειρο και στόχο πολλών γενεών, σε μια περιοχή που έχει άρρηκτους δεσμούς με τη θάλασσα εδώ και αιώνες, έχει πετύχει ήδη το σκοπό του, καθώς ο κόσμος της περιοχής το έχει αγκαλιάσει προσφέροντας αντικείμενα που εμπλουτίζουν τη συλλογή του, ενώ οι επισκέπτες της περιοχής το τιμούν με το ενδιαφέρον τους.

Τo Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο, στην περιοχή Βροντά της Νεάπολης, είναι το αποτέλεσμα μια πολύχρονης, συστηματικής και επίπονης προσπάθειας του Δήμου Μονεμβασιάς σε συνεργασία με πολλούς φορείς της περιοχής ενώ χρηματοδοτήθηκε και από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Leader.

Το κτήριο που το στεγάζει είναι ένα στολίδι για τη Νεάπολη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία είναι προσφορές από ιδιωτικές συλλογές ανθρώπων της θάλασσας.

Αλιείς, επαγγελματίες ναυτικοί, αξιωματικοί που Πολεμικού Ναυτικού και άλλοι πολίτες που διέθεταν αντικείμενα από την ναυτική παράδοση της περιοχής, τα προσέφεραν για να δημιουργηθεί ένας χώρος που διασώζει την ιστορία της περιοχής, μεταλαμπαδεύει τη ναυτική παράδοση της στις νεώτερες γενεές και αποτελεί έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Νεάπολης.

Στους παιδαγωγικούς στόχους του Μουσείου, περιλαμβάνεται η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, μια αποστολή που είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Info
Μουσείο Ναυτική Παράδοσης, στη Νεάπολη Λακωνίας
Στο παλιό αναπαλαιωμένο Δημοτικό σχολείο, στην περιοχή Βροντά
Καθημερινά (και το χειμώνα) από Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 -13:00 και 17:00- 21:00

Πληροφορίες – φωτογραφίες από τη Σελίδα του Δήμου Μονεμβασιάς στο facebook https://www.facebook.com/monemvasia.gov/