Στη Ρόδο και το 23ο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε το συνεργατισμό» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.
Το θέμα στο οποίο ήταν αφιερωμένο το Συνέδριο είναι ο συνεργατισμός, ένα επίκαιρο ζήτημα, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας στη χώρα μας αλλά και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικό για το μέλλον των αγροτών, αφού το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τις μορφές συνεργασίας.

Την ίδια μέρα ο βουλευτής Λακωνίας και Συντονιστής της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου για τα καίρια αγροτικά ζητήματα του νομού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δημ. Γάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Ανάπτυξης, ο Αλέξης Μπακούρος, συνεργάτης του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ Δημήτρης Γεωργαλλής, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΔ Δημήτρης Καραγιάννης κ.α
Ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε για τις δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στους νέους και τους υφιστάμενους αγρότες, καθώς και για τις δυνατότητες στήριξής τους. «Οι νέες προοπτικές που παρουσιάζονται με την αναδιοργάνωση των αγροτικών και διατροφικών παραγωγικών αλυσίδων, οι νέας μορφής συνεταιριστικοί οργανισμοί, οι βιολογικές καλλιέργειες, είναι πλέον εδώ και έχουν ανάγκη από τον αγρότη του 21ου αιώνα» τόνισε μεταξύ άλλων.


Χαιρετισμός Σ. Αραχωβίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας στο Συνέδριο


«Κυρίες και κύριοι,

Φαίνεται στ’ αλήθεια παράδοξο το γεγονός ότι μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα μας, οι νέοι αγρότες προσπαθούν ν’ «ανθίσουν» και να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία του πραγματικού «πλούτου». Κι όμως δεν είναι καθόλου παράδοξο. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας της κρίσης. Είναι μάλιστα θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι νέοι μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το δυναμικό εκείνο που θα δώσει και την ευκαιρία στη χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση. Οι Νέοι Αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συλλογική δράση, μπορεί να διαμορφωθούν προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ακόμη ότι οι νέοι έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι στις εξαγγελίες και τους «πύρινους λόγους» των πολιτικών. Επιθυμούν να δουν χειροπιαστά και μεθοδικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Θέλουν να απομακρυνθεί δια παντός το παλιό μοντέλο των ευκαιριακών, ανοργάνωτων και πελατειακών τρόπων διαχείρισής τους. Ζητούν πιο επιτακτικά από όλους οργανωμένες, συν-διαμορφωμένες, αποτελεσματικές και όσο το δυνατόν ριζικές λύσεις.

Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε βάσει σχεδίου, ένα πραγματικά βαρύ φορτίο από ανοικτά θέματα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας, με σχέδιο, να εγγυηθούμε ένα σταθερό πεδίο και τοπίο για να αναπτύξουν οι νέοι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα που είναι για αυτούς στοίχημα ζωής. Πρέπει να σπάσουμε ότι αποτελεί τροχοπέδη.
Με πρώτο την ΚΑΠ. που η εφαρμογή της εμπεριέχει πολλά αντικίνητρα για την ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα αναφερθώ σε δυο από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εμποδίων.
Το ένα θέμα είναι εκείνο των 5.000 «αδικημένων» νέων αγροτών του 2009, οι οποίοι δεν έλαβαν την επιδότηση που τους αναλογούσε όταν παραμονές των εκλογών του 2009 με νομοθετική ρύθμιση κόπηκαν τα μισά χρήματα.
Το δεύτερο -πιο πρόσφατο- αφορά στις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων σε αγρότες, κυρίως νέους, που έγιναν το 2014 μέσω του «Εντύπου Φ6». Με την κατανομή των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, η «Μοναδιαία Αξία» των μισθωμένων Δικαιωμάτων μειώθηκε ή και μηδενίστηκε. Γιατί οι αγρότες της χώρας μας δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά από αυτούς που όφειλαν να το πράξουν.
Είναι δυο παραδείγματα που δείχνουν ακριβώς το διαχρονικό μοντέλο που είχε επιλεγεί για την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας δημιουργώντας εξαρχής στους νέους αγρότες ένα σαθρό έδαφος, εντελώς αποτρεπτικό για την ανάπτυξη και την άνθιση της επιχειρηματικής αγροτικής δραστηριότητας.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που γεννήθηκε με το δαιδαλώδες αλλά και αποδομημένο κράτος, «πνίγει» κυριολεκτικά τους νέους αγρότες. Ακόμη χειρότερα, πολλές φορές το αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών παραμένει αβέβαιο ή απογοητευτικά μικρό.
Τρία λοιπόν σημεία είναι βασικά για την διασφάλιση συνεκτικού και δυναμικού περιβάλλοντος για τους νέους αγρότες της χώρας μας. Οι πελατειακά καθοδηγούμενες ευκαιριακές επιλογές. Η έλλειψη στήριξης και κυρίως σωστής ενημέρωσης. Και οι δυσθεώρητες γραφειοκρατικές απαιτήσεις. Η συνδυασμένη δράση σε όλα τα παραπάνω θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάδειξη ενός νέου τοπίου για τους νέους αγρότες.

Όσον αφορά στην ΚΑΠ, πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος πρωτίστως στους νέους αγρότες. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για την αύξηση αλλά και δίκαιη και διαφανή διανομή του εθνικού αποθέματος προς όφελος των νέων και ιδιαίτερα των αδικημένων. Όπως επίσης επεξεργαζόμαστε πρόταση για την αναθεώρηση της μερικής σταδιακής σύγκλισης, όπως επιλέχθηκε το 2014, που στερεί πόρους, κυρίως στους νέους αγρότες. Παράλληλα, η σωστή δόμηση των μέτρων του Π.Α.Α που σας αφορούν και η μεροληπτική διάρθρωσή τους υπέρ σας, είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε.

Ένα ακόμη σύνθετο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, είναι αυτό της δομής και της λειτουργίας του κράτους. Η αποδιοργάνωση των υπηρεσιών της υπαίθρου και η απουσία ουσιαστικής στήριξης και ενημέρωσης των αγροτών είναι το σημαντικότερο σκέλος. Κι όταν λέμε στήριξη δεν εννοούμε πώς να κάνεις σωστά τη δήλωση του ΟΣΔΕ, αλλά ένα σύνολο υπηρεσιών που σήμερα στερούνται οι αγρότες μας και ιδιαίτερα οι νέοι.
Διότι η έρευνα, η επιστημονική ανάπτυξη, η εφαρμογή και διάδοση των καινοτομιών είναι το βασικότερο εργαλείο για την ουσιαστική και ισόρροπη ανάπτυξη. Όταν οι συνθήκες διάλυσης διατρέχουν όλες τις υπηρεσίες και δομές, είναι αδύνατον να καθοδηγηθεί σωστά ο αγρότης. Δεν μπορεί να μεταπηδήσει με ασφάλεια από την «γνώση» των πατροπαράδοτων μεθόδων καλλιέργειας -που πολλές φορές την έχει χάσει- στην νέα περίοδο και τις νέες ανάγκες. Είναι πρακτικά «αναλφάβητος» και αβοήθητος.

Η άναρχη, χωρίς σχέδιο, πρωτοβουλία, μπορεί εύκολα, υποκινούμενη και από τυχάρπαστα επιχειρηματικά συμφέροντα, να παρασύρει σε επιλογές που νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην αποτυχία του εγχειρήματος. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι δομές εκείνες που με ασφάλεια θα καθοδηγούν τους νέους με σχεδιασμό στην αγροτική παραγωγή.

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ τον περασμένο Ιούλιο, δίνει ένα στίγμα διαφορετικής πολιτικής πλεύσης. Καλλιέργειες παραδοσιακές και κατά την γνώμη μας δυναμικές, συμπεριλήφθηκαν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, δίνοντας το έναυσμα για την ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργειών που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα αποικιακά “super foods”. Επιλέξαμε ακόμη την αύξηση του ποσοστού των πρωτεϊνούχων στις συνδεδεμένες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κτηνοτροφίας που επίσης ελκύει τους νέους.
Η εξασφάλιση όμως της ρευστότητας των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων, μετά και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, αποτελούν μαζί με την εξυγίανση της αγοράς και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, δυο ακόμη στοιχήματα που θα δράσουν αντίστροφα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Τέλος, θα θέλω να επισημάνω ότι ο νέος νόμος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους αγρότες. Η συλλογική δράση μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και με αυτό το εργαλείο. Η διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, σε συνεταιριστική βάση, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών σας σχεδίων αλλά και σε μια νέα συλλογική πνοή την ύπαιθρο και τους νέους της, σε αντίθετη κατεύθυνση από τα ιδεολογήματα των καιρών και την εξατομίκευση. Είναι λοιπόν ένα μεγάλο στοίχημα, εσείς να αγκαλιάσετε δυναμικά και μαζικά αυτό το νέο εργαλείο και εμείς να ανοίξουμε με όλα τα μέσα, τον πλατύ ορίζοντα για τις νέες συλλογικότητες».