Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας έχει καθιερωθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) να εορτάζεται κάθε χρόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα για φέτος, ο εορτασμός θ πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου και θα έχει θέμα «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο».

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, Kitack Lim, για την Ημέρα έχει ως εξής:
«Σε έναν κόσμο όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα επτά δις και πρόκειται να διπλασιαστεί σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη μέχρι το έτος 2050, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σχεδόν πρωτοφανείς.
Οι απειλές που αφορούν σε συγκρούσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, μαζική μετανάστευση, ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό, στην κλιματική αλλαγή και τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους «έχοντες» και τους «μη έχοντες» φαντάζουν μεγάλες.
Την περασμένη χρονιά είχαμε δύο επιτεύγματα: την υιοθέτηση της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 και τη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki Moon, κατά την επίσκεψή του στον ΙΜΟ το Φεβρουάριο αυτού του έτους, «Αυτές αποτελούν νίκες για τους λαούς του κόσμου και θριάμβους της πολυμέρειας».
Η Ναυτιλία και ο ΙΜΟ, έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ώστε αυτή η ορμή που έχει δημιουργηθεί από αυτές τις συμφωνίες να μετατραπεί σε απτή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που υπηρετούμε.
Στη σημερινή οικονομία οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμος βασίζονται στα πλοία για τη μεταφορά εμπορευμάτων, καυσίμων, τροφίμων, αγαθών και προϊόντων τα οποία έχουν ανάγκη. Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων αγορών.
Τα πλοία ποτέ άλλωστε δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, τόσο εκλεπτυσμένα και ποτέ δεν μετέφεραν τέτοιες ποσότητες φορτίου, ποτέ δεν ήταν ασφαλέστερα και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο και σήμερα. Αυτό οφείλεται στον παγκόσμιο στόλο και στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ναυτικούς που εισάγουν και εξάγουν αγαθά σε τέτοια κλίμακα που καθιστούν τον σύγχρονο κόσμο βιώσιμο.
Αλλά εάν τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, η εργασιακή απασχόληση, η ευημερία και η σταθερότητα μπορούν να ενισχυθούν μέσω του αναπτυσσόμενου θαλάσσιου εμπορίου μέσω της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και της αποτελεσματικότητάς τους καθώς και μέσω της προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος – ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δουλειά του ΙΜΟ συνίσταται στο να πραγματοποιεί μια ισχυρή συνεισφορά σε όλους αυτούς τους τομείς.
Το θαλάσσιο εμπόριο φέρνει οφέλη σε όλους μας μέσω της ανταγωνιστικότητας των ναύλων. Το κόστος μεταφοράς στην τιμή ραφιού ενός καταναλωτικού προϊόντος είναι αμελητέο για ένα προϊόν που μεταφέρεται μέσω της θάλασσας. Με την εντυπωσιακή της περιβαλλοντική επίδοση, η ναυτιλία αποτελεί επίσης έναν οδηγό «πράσινης ανάπτυξης».
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εξαρτώμενη της συνεχούς οικονομικής αποδοτικότητας των ναυτιλιακών μεταφορών. Τα οικονομικά και κανονιστικά κίνητρα θα ενθαρρύνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει σε «πράσινες τεχνολογίες» οι οποίες δεν είναι μόνο ευεργετικές για το περιβάλλον αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους μακροπρόθεσμα.
Η διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους και του αποτελεσματικού θαλάσσιου εμπορίου έχει βοηθήσει να γίνει εφικτή η δραματική βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών διαβίωσης ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες όπου έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βγει από την οξεία φτώχεια τα τελευταία χρόνια.
Όπως πολύ δίκαια αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για το 2016, η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο – και πρόκειται να παραμείνει κεντρικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς πραγματοποιούμε την αναπόφευκτη μετάβαση προς μια εποχή καθαρής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτό είναι ένα μήνυμα που χρήζει και αξίζει ένα ευρύτερο κοινό. Σχεδόν ο καθένας στον σύγχρονο κόσμο βασίζεται σε ένα βαθμό στην ναυτιλία – αλλά πολύ λίγοι το γνωρίζουν. Ενώ σίγουρα θα βάλω τα δυνατά μου να μεγεθύνω αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια του έτους και παροτρύνω όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν την ζωτικής σημασίας βιομηχανία να με ακολουθήσουν στη διάδοση των νέων, ότι δηλαδή η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο».