Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της Σπάρτης στη δύσκολη πορεία της προς την ανάπτυξη και υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων . Πρόκειται για γρίφο που απευθύνεται σε δυνατούς λύτες ή σε λύτες που βλέπουν το πρόβλημα συνολικά κι όχι αποσπασματικά .

Ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η κατ’ αρχήν απόφαση της δημοτικής αρχής Σπάρτης για την πεζοδρόμηση του κέντρου , οφείλει ο δήμος να ενεργοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση δημιουργίας δημοτικών χώρων στάθμευσης με σκοπό την αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων της πόλης από τα αυτοκίνητα .

Το φετινό καλοκαίρι , η Ναύπακτος , μια πόλη στα μέτρα της Σπάρτης πληθυσμιακά , προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικά το διαρκώς ογκούμενο κυκλοφοριακό της πρόβλημα προχώρησε σε σχεδιασμένη δημιουργία 10 χώρων ελεύθερης στάθμευσης (8 μόνιμων και 2 εποχικών) που αριθμούν 480-500 θέσεις εκτός κέντρου πόλης , έργο που θα συνοδευθεί και από άλλες σχεδιασμένες παράλληλες σύνθετες δράσεις , οι οποίες συνολικά θα μεριμνούν για τους πεζούς , τους ποδηλάτες , τα ΑμεΑ , τους νέους , αλλά και τους αυτοκινητιστές . Ήδη το έργο αυτό έδωσε άμεση οικονομική και κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη της Ναυπάκτου και αποτελεί πρότυπο οδηγό και γι’ άλλες πόλεις !

Επειδή , λοιπόν , ένας δήμος πρέπει να βλέπει μπροστά και να τολμά , λέμε :
- ΣΠΑΡΤΗ , κάν’ το όπως η Ναύπακτος !!!