ΣΠΑΡΤΗ. Από το Δήμο Σπάρτης ενημερώνονται οι δημότες ότι, σύμφωνα με το Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α΄/02-02-2012) όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/τ.Α΄/11-02-2014) και ισχύει, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλος ή γάτα) υποχρεούνται να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή του ζώου τους. Στη συνέχεια υποχρεούνται να προσκομίζουν ή αποστέλλουν ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη της υποχρέωσης αυτής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ (άρθρο 21 του ν. 4039/2012).

Ειδικότερα, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων ότι κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή τους μαζί µε το σκύλο τους για κυνήγι, έχουν την υποχρέωση να φέρουν µαζί τους ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου τους. Επιπλέον σημειώνεται ότι θα αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σηµανθεί.

Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό και την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και διευκολύνει την εύρεση του ιδιοκτήτη σε περίπτωση απώλειας, παρακαλούνται οι δημότες που είναι κάτοχοι δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να μεριμνήσουν σχετικά.