ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας εργάζεται μεθοδικά προωθώντας τις λύσεις που η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους μπορεί να προσφέρει στους Ανθρώπους με Αναπηρία του νομού και της περιφέρειάς μας. Σκοπός η σταδιακή άρση κάθε είδους αποκλεισμού με ταυτόχρονα οφέλη και για άλλες πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες όπως αυτή των ηλικιωμένων, των παροδικά τραυματιών ή γενικότερα των εμποδιζόμενων προσώπων, οι οποίες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν κοινά, παρόμοια με τους αναπήρους προβλήματα, επιδεινούμενα ανάλογα με την ηλικία.

Αλληλένδετη με τα προαναφερόμενα είναι η δράση του Σωματείου στην κατεύθυνση της προώθησης ενός δυναμικά αναπτυξιακού τομέα που αποτελεί ο τουρισμός για όλους, ενός ανεκμετάλλευτου ουσιαστικά τουριστικού προϊόντος για τη χώρα μας.

«Ορισμένες κινήσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν πως έχει αρχίσει να ακούγεται δυνατά η φωνή όσων υποστηρίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει ο τουρισμός για όλους στη χώρα μας. Η απόφαση των Ηνωμένων εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, να αφιερωθεί ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού στον «Τουρισμό για όλους», αποτελεί σταθμό στην εξελικτική αυτή πορεία, μια εξαιρετική ευκαιρία να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν όλοι, τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης για όλους και της προσβασιμότητας.

Άλλωστε, σε σχετικό μήνυμά της η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλούμαστε όλοι μας να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και σε όλη τη χώρα. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και των ειδικών τουριστικών υποδομών και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη διαμονή, στην μετακίνηση και στην πρόσβαση σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με παιδιά, και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες»», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας.