ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Δύο πολύ σημαντικά έργα στην Άνω Πόλη, τα οποία έρχονται να δώσουν ζωή και ανάσα, αλλά και να αναδείξουν τον πλούτο και το μεγαλείο της Βυζαντινής Καστροπολιτείας, εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) κα Ευαγγελία Πάντου.

Όπως αναφέρεται στο monemvasianews.gr πρόκειται για το έργο «Ανάδειξη περιοχής Αγίας Σοφίας και Κεντρικής Πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» και «Αποκατάσταση Ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας». Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντινός Κρυπωτός, εφημέριος της Ενορίας Μονεμβασίας.

Και τα δύο έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με αρχικούς εγκεκριμένους προϋπολογισμούς 1.200.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η ανάδειξη της Άνω Πόλης, του χώρου που άλλοτε αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της καστροπολιτείας, με τις κατοικίες των αρχόντων και των ευγενών, αποτελούσε πάντα ένα μεγάλο όνειρο αλλά και ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο.

«Η Άνω Πόλη, με τη μυστηριώδη σιωπή των ερειπίων της, λειτουργούσε ως αντίστιξη στο πολύβουο οικισμό της Κάτω Πόλης» τόνισε μιλώντας στο monemvasianews.gr η προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κα Ευαγγελία Πάντου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέσα από σίγουρο σχεδιασμό και κοπιώδεις προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την υποστήριξη του φιλοπρόοδου Δήμου Μονεμβασίας, μεγάλο τμήμα του άμορφου ερειπιώνα, μετασχηματίστηκε σε αρχιτεκτονική και ιστορική μνήμη».

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Πάντου αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας, κάτι που όπως είπε «δείχνει την πολιτιστική δυναμική του χώρου, ο οποίος συνιστά ένα ιδιότυπο ανοιχτό Μουσείο, με σπουδαίο μνημειακό πλούτο και φανατικούς επισκέπτες». Ανέφερε τη δυσκολία υλοποίησης των έργων της Άνω Πόλης, σε μια περιοχή που την χαρακτήρισε «απομακρυσμένη και δυσπροσπέλαστη», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι δυσκολίες στην προσβασιμότητα και στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών, με κυριότερες τη μεταφορά του ρεύματος, του νερού και των υλικών στο πλαίσιο της δοκιμασμένης για την αρχαιολογική Υπηρεσία διαδικασίας της αυτεπιστασίας, κατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος».

Επίσης επισήμανε ότι το έργο «Ανάδειξη περιοχής Αγίας Σοφίας και Κεντρικής Πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» βασίστηκε στη σχετική μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία της αρχαιολόγου της ΕΦ.Α.ΛΑΚ κας Παναγιώτας Σκάγκου και στο όραμα του ΥΠ.ΠΟ.Α να αναδειχθούν διαχρονικά οι εκφράσεις πολιτισμού που καταγράφονται στη μακρά ιστορική πορεία της «θαυμαστής» πόλης, ενώ για το έργο «Αποκατάσταση Ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας», έρεισμα για την εξέλιξη και την εν τέλει χρηματοδότηση αυτού του έργου από το ΕΣΠΑ, αποτέλεσαν η αρχιτεκτονική μελέτη της κ. Χαριτωμένης Καλλιγά και η κάλυψη της δαπάνης για τη σύνταξη των σχετικών τευχών δημοπράτησης από τον Δήμο Μονεμβασίας.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του κλιμακίου της ΕΦ.Α.ΛΑΚ. στη Μονεμβασία κα Παναγιώτα Σκάγκου, ανέφερε ότι τα σημαντικά αυτά έργα θα συντελέσουν στην περαιτέρω αναγνώριση και προβολή της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Μονεμβασίας και θα δημιουργήσουν έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας συνακόλουθα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ταυτόχρονα όπως τόνισε η δημιουργία φυτολογικής συλλογής με τη χλωρίδα του βράχου, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και το εποπτικό υλικό, θα αποτελέσουν βασικές συνιστώσες για μία μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία, στον κεντρικό οικιστικό πυρήνα μιας βυζαντινής καστροπολιτείας.

Τέλος αναφέρθηκε στις πολλές και ποικίλες δυσκολίες του «πολυσχιδούς αυτού έργου» όπως το χαρακτήρισε, άμεσα συνυφασμένες όπως είπε με τη χωροθέτηση του στο δύσβατο βράχο, επισημαίνοντας: «Όλα όμως αντιμετωπίστηκαν χάρη στην υποδειγματική συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών του έργου, αλλά και την εργατικότητα, το ζήλο και την αφοσίωση όλων των εργαζομένων. Από τη θέση μου τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς και εύχομαι να ανοίξουν σύντομα οι πύλες, για την αποκατάσταση και ανάδειξη και άλλων μνημείων της Μονεμβασίας».

Φωτό: Π. Σκάγκου, Μ. Καρούνης