ΛΑΚΩΝΙΑ. Βρίσκονται δίπλα μας κι όμως για πολλούς από εμάς είναι άγνωστα. Τόποι της ορθόδοξης λατρείας και συνάμα πολιτιστικά μνημεία, συνδεδεμένα με τη ζωή του τόπου μας. Είναι τα παρεκκλήσια και τα εξωκκλήσια, «τα μικρά, τα εύμορφα, τα τζιβαερικά», θησαυροί πολλές φορές αγνοημένοι και παραγνωρισμένοι, που μας προσμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα επισκεφτούμε, να τα γνωρίσουμε, να ζήσουμε την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα, να τα σεβαστούμε και να τα προστατέψουμε από τη φθορά του χρόνου και την κακία των ασεβών σύγχρονων βαρβάρων.

Αυτό είναι το αντικείμενο του δεύτερου βιβλίου του συμπολίτη μας διδασκάλου κ. Ιωάννη Μητράκου, που εκδόθηκε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις «Ιδιομορφή» του ζεύγους Γεωργίου Κώτσου-Σοφίας Αντωνάκου. Το βιβλίο προλογίζει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ο οποίος πρώτος διάβασε το χειρόγραφο του συγγράψαντος κι έδωσε την ευλογία του για την περαιτέρω πορεία του πονήματος αυτού.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο στο είδος του και καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην τοπική μας βιβλιογραφία. Σ’ αυτό παρουσιάζονται όλα τα παρεκκλήσια της πόλης της Σπάρτης και μία σειρά εξωκκλησίων των περιχώρων, που επιλέχθηκαν από τον συγγραφέα με προσωπικά-βιωματικά κριτήρια. Όπως εξηγεί ο ίδιος, μία συνολική παρουσίαση των εξωκκλησίων της περιοχής, θα ήταν δύσκολη λόγω του μεγάλου εύρους τους και θα καθιστούσε την έκδοση αυτή αδύνατη. Παρ’ όλ’ αυτά το βιβλίο τούτο, ακόμη και με την περιορισμένη επιλογή των εξωκκλησίων, δημιουργεί την απαραίτητη βάση για οποιαδήποτε μελλοντική συνέχεια στο θέμα αυτό.

Η συγγραφή του βιβλίου δεν ήταν καθόλου εύκολη, γιατί αφενός μεν δεν υπήρχε επαρκής βιβλιογραφία, αφετέρου δε οι προφορικές πληροφορίες που συλλέχθησαν ήταν ολίγες και συχνά αντικρουόμενες και αμφισβητούμενες. Χρειάστηκαν αρκετές επιτόπιες έρευνες, καταγραφές και φωτογραφίσεις από τον συγγραφέα, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, που αποτέλεσε τον κορμό του. Επιπλέον οι επικρατούσες συνθήκες -π.χ. ο ελλιπής φωτισμός- δεν επέτρεπαν την καλύτερη δυνατή φωτογράφιση, γεγονός που είναι φανερό σε κάποιες εκ των φωτογραφιών του βιβλίου, ευτυχώς ελάχιστες.

Το γενικό αποτέλεσμα της νέας συγγραφικής προσπάθειας του κ. Ιωάννη Μητράκου κρίνεται πάρα πολύ καλό.

Με το βιβλίο αυτό δίνεται η ευκαιρία σε πιστούς και μη να γνωρίσουν αυτά τα μοναδικά θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας, να πληροφορηθούν άγνωστα στοιχεία για την ιστορία τους και για τους αγιογράφους που τα κόσμησαν και να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τους για να τα γνωρίσουν καλύτερα. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι, για πολλούς συμπατριώτες μας, αυτά τα ταπεινά εν πολλοίς ναΰδρια είναι τελείως άγνωστα, οπότε το βιβλίο αυτό θα γίνει η αφορμή στους αναγνώστες του για να τα επισκεφτούν και να ανανεώσουν εκεί την πνευματική τους σχέση με τον Πανάγαθο Θεό.

Το βιβλίο διακρίνεται για την ιδιαίτερη καλαισθησία του και την συγκροτημένη δομή του, που οφείλονται στον Γιώργο Κώτσο, όπως άλλωστε και το πρωτότυπο, εντυπωσιακό, έγχρωμο εξώφυλλό του. Η σύζυγός του κ. Σοφία Αντωνάκου ήταν αυτή που είχε την επιμέλεια και την διόρθωση του κειμένου, για ένα κατά το δυνατόν πιο τέλειο αποτέλεσμα. Οι εκδόσεις «Ιδιομορφή» με αυτήν την έκδοση βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι στην καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας και συμπληρώνουν την λακωνική βιβλιογραφία.

Το 2ο βιβλίο του κ. Ιωάννη Μητράκου διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας και στο γραφείο των εκδόσεων «Ιδιομορφή», οδός Ορέστη 7, τηλ. 27310.82203, στην τιμή των 10€.

Καλοτάξιδο!

Υ.Γ. Με την ευκαιρία της σημερινής βιβλιοπαρουσίασης να υπενθυμίσουμε ότι βρίσκεται στο τέλος της η 2η έκδοση του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα «Το συναξάρι των Λακώνων Αγίων», το οποίο μπορούν, επίσης, να προμηθευτούν όσοι το επιθυμούν.