ΣΠΑΡΤΗ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει για ακόμη μία φορά στην πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα της δράσης για το 2016 είναι η φωτιά, με τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθημερινές ιστορίες φωτιάς, στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας», θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία της Άνω Πόλης Μονεμβασίας στις 24 Οκτωβρίου. Μέσα από ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής της Άνω Πόλης, οι επισκέπτες θα κληθούν να κατανοήσουν τη σημασία και την αξία της φωτιάς σε εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής του ανθρώπου, όπως η αγγειοπλαστική, η παρασκευή τροφής, η καθαριότητα, ο φωτισμός.

Επιπλέον, προγραμματίζονται ξεναγήσεις στη Σπάρτη, στα κατάλοιπα λουτρού, μεσοβυζαντινών χρόνων, που έχουν αποκαλυφθεί και αναδειχθεί στο Ο.Τ. 127 (οδός Τριακοσίων), στις 20 Οκτωβρίου. Μέσα από το πρόγραμμα «Καμινάρηδες και υπόκαυστα: υπόγειες ιστορίες φωτιάς», τα παιδιά θα κληθούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των λουτρικών εγκαταστάσεων στο Βυζάντιο αλλά και τη σημασία τους για τη μεσοβυζαντινή Λακεδαιμονία, φωτίζοντας πτυχές της καθημερινής ζωής και των εμπορικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της πόλης και τη σημασία της φωτιάς γι’ αυτές.

Οι δράσεις θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητικές ομάδες, για παιδιά ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε τμήματα των 20 ατόμων. Για την συμμετοχή των σχολικών ομάδων στις εκδηλώσεις θα πρέπει να προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση των ενδιαφερόμενων με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εφορείας Αρχ/των Λακωνίας από 16/10, 10:00 – 12:00 (κ. Γιάννα Κατσουγκράκη: 27310-28503/25363).