Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

ΣΠΑΡΤΗ. Με μια λιτή, σεμνή και αξιοπρεπή τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος», ανακήρυξε ως Επίτιμο Μέλος του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο (Σπηλιώτη).

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου των Γορτυνίων της Σπάρτης κ. Ιωάννη Πετρόπουλου. Ακολούθησε παρουσίαση του βιογραφικού του τιμώμενου προσώπου από τον Συνταξιούχο Δάσκαλο κ. Ευάγγελο Μητράκο, που συνοδεύτηκε από την προβολή φωτογραφιών. Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Μητράκος διάβασε το σχετικό πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου, τον πάπυρο της ανακήρυξης του Σεβασμιωτάτου ως Επιτίμου Μέλους και την αναμνηστική πλακέττα, τα οποία του επέδωσε ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου.

Η ανακήρυξη σε Επίτιμο Μέλος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, έγινε για τους εξής λόγους:
-Για το πλούσιο και θεάρεστο ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του.
-Για την υπερδεκαετή ευδόκιμο θητεία του στη Γορτυνία ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
-Για την αμέριστη και πρόθυμη ανταπόκριση και συμπαράστασή του στο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και πατριωτικό έργο του Συνδέσμου.

Μετά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων το λόγο έλαβε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Μέλη του Γορτυνιακού Συνδέσμου για την αγάπη και την τιμή που του έκαναν. Με εγκάρδιους λόγους αναφέρθηκε στην ιερατική θητεία του στην ιστορική Γορτυνία και σε περιστατικά που έμειναν ανεξίτηλα γραμμένα στην ψυχή του.

Η τιμητική εκδήλωση τελείωσε με το απολυτίκιο του Αγίου Ευσταθίου και την φήμη του Μητροπολίτη μας, που έψαλλε μικρός βυζαντινός χορός, αποτελούμενος από τους ιεροψάλτες Παύλο Αλικάκο, Νικόλαο Κονιδάρη, Νακόπουλο Ιωάννη και τους ισοκράτες Ευάγγελο και Ιωάννη Μητράκο, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Αγίας Κυριακής Αφισιού κι Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» κ. Ιωάννη Μερεκούλια.

Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Συμεών Παπαγεωργίου, ο Εφημέριος Κλαδά Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Σπηλιώτης, ο Εφημέριος Οσίου Νίκωνος Σπάρτης π. Κωνσταντίνος Σκάλτσας, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης Πύραρχος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Λακωνίας, η Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Πέπη Γαβαλά και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Νικόλαος Γεωργιάδης και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάμεστη ήταν και η υπόγεια αίθουσα της Πνευματικής Εστίας, όπου η παρακολούθηση της εκδήλωσης γινόταν με προβολή σε ειδική οθόνη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο των Γορτυνίων παρέθεσε δείπνο, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και την συνοδεία του, στο ξενοδοχείο «Μενελάιον».