ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με τον τίλτο: «Κόλαφος για Τατούλη και Νικολάκου: Καταδικάστηκαν για παράβαση καθήκοντος» παρουσιάζει η εφημερίδα Ελευθερία την είδηση για τη καταδίκη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου.
Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων:
«Με φυλάκιση 1 έτους με αναστολή στον καθένα και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τιμώρησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τη στενή του συνεργάτιδα, αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο μετά από μήνυση της "Ε", την οποία οι καταδικασθέντες είχαν αποκλείσει από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων της Περιφέρειας παρά το ότι βρίσκεται στην υπουργική απόφαση των εφημερίδων που δικαιούνται τις δημοσιεύσεις και ο νόμος απαιτεί ίση κατανομή σε όλες τις τοπικές εφημερίδες».

Η κατάθεση Μαλαπάνη
Η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάθεση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη: «Μεταξύ των μαρτύρων που στήριξαν τη μήνυση της "Ε" ήταν ο τότε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνης, τ. δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος -όπως κατέθεσε - όταν διαπίστωσε την τακτική Τατούλη, αντέδρασε στο θέμα της ανισοκατανομής σε πρώτη φάση, ενώ σε συνάντηση με τον κ. Τατούλη του έθεσε το θέμα. Ο περιφερειάρχης του είπε - σύμφωνα με την κατάθεση Μαλαπάνη - «να πει στον εκδότη της εφημερίδας ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί». Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν υπήρξε διόρθωση αλλά ακολούθησε εγκύκλιος που ζητούσε όλα τα προς δημοσίευση θέματα να περνούν από το Γραφείο Τύπου, όπου ως γνωστόν προϊσταμένη ήταν και είναι η κόρη του. Αυτό, όπως είπε ο κ. Μαλαπάνης, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τον ανάγκασαν σε λίγο καιρό σε παραίτηση από το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας».

Τι είπε εμπειρογνώμονας του ΣΗΠΕ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθερίας» «ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα περιφερειακού Τύπου και σύμβουλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Τρύφωνας Δάρας αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τις κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο και τη ρητή απαίτηση του νόμου για ίση κατανομή των δημοσιεύσεων αυτών σε όλες τις εφημερίδες που έχουν το σχετικό δικαίωμα. Αυτή την υποχρέωση παρέβη με "ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο" όπως είπε, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, καθώς τόσο το μέγεθος της παραβίασης του νόμου με τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της "Ε" από τις δημοσιεύσεις όσο και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας κατανομής από τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη, ήταν κάτι που συναντούσε για πρώτη φορά στην πολύχρονη ενασχόλησή του με τον περιφερειακό Τύπο».

Το επιχείρημα της υπεράσπισης
Αναφορικά με τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του κ. Τατούλη η εφημερίδα γράφει: «Δύσκολο αλλά και άχαρο έργο είχε να επιτελέσει ο κοινός συνήγορος των δύο κατηγορουμένων Κ. Μαλαφάντης, ο οποίος αποδεχόμενος ουσιαστικά την ούτως ή άλλως αυταπόδεικτη ανισοκατανομή των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας σε βάρος της "Ε", προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι ο τρόπος κατανομής δεν ήταν σε γνώση και ούτε αποφασιζόταν από τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη. Κάτι βεβαίως που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τα έγγραφα και τους μάρτυρες στο δικαστήριο και αποδείκνυαν όχι μόνο την πλήρη γνώση αλλά και την ευθεία ανάμειξη των κατηγορουμένων, καθώς ήταν οι ίδιοι που μέσω του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας συγκέντρωναν όλες τις δημοσιεύσεις και τις κατένειμαν στις εφημερίδες σύμφωνα με τις επιθυμίες τους».

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους και ποινή φυλάκισης 1 έτους, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Η απόφαση - ποινή είναι εφέσιμη.
Συνήγοροι πολιτικής αγωγής από την πλευρά της "Ε" παρέστησαν ο δικηγόρος Αθηνών Θόδωρος Σχινάς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κων. Μαργέλης.
Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Δήμητρα Πιπερίγκα και εισαγγελέας της έδρας ο Χαρίλαος Ράπτης. Ο Πέτρος Τατούλης και η Ντίνα Νικολάκου δεν παρέστησαν στη δίκη.