Γράφει η Μ.Α.Τ.

Ήταν ένα κείμενο. Δημοσιεύτηκε σ’ αυτήν εδώ την ηλεκτρονική εφημερίδα στις 14.10.16 με τίτλο ‘’Αρχή άνδρα δείκνυσι’’.
Ήταν ένα κείμενο πυκνό καλογραμμένο, με τη γνωστή εξαιρετική ποιότητα γραφής του Ηλία. Ένα κείμενο στιβαρό, αυστηρό, πειθαρχημένο, που επεδίωκε, ήθελε την προσοχή μας.
Το διάβασες, και… τραντάχτηκες σαν από σεισμό! Μιλούσε για κανόνες, τόνιζε με πάθος τις οφειλόμενες συμπεριφορές των ανθρώπων της εξουσίας.
Γύρισες και το ξαναδιάβασες, και το ξαναδιάβασες. Χάρηκες θαύμασες την ξεκάθαρη υπογραφή του Ηλία, ζήλεψες κι εσύ και τα αρχικά σου γράμματα, αλλά κι αυτή τη φορά όμως, για άλλη μια φορά, ένιωσες… το ‘’υπόκωφο βουητό’’.
Ένας μεγάλος θυμός κρυβόταν πίσω από τις λέξεις, κάτω από τις γραμμές. Προσωπική άποψη γνώμη και αίσθηση σίγουρα , λανθασμένη ίσως, αλλά έτσι ένιωσες. Θυμός και οργή, για πολιτικό πρόσωπο του τόπου μας, που, όπως έλεγε το κείμενο, εδώ και δύο δεκαετίες ταλαιπωρεί, καταστρέφει και ‘’καίει΄΄ την πόλη!
Δεν ξέρεις ποιόν ‘’δείχνει’’ το κείμενο, υποψιάζεσαι, αλλά δεν ξέρεις, και δεν έχει και καμμιά μα καμμιά σημασία. Αυτό πού έχει σημασία, θα έλεγες, είναι, πως η τόση μεγάλη και απόλυτη υπερβολή αυτής της καταγγελίας, αναιρεί την όποια πρόθεση και αδικεί και υποτιμάει τους πολίτες. Πότε έγινε τέτοιο και τόσο μεγάλο κακό, και οι πολίτες στάθηκαν παράμερα; Πότε έγινε το..έγκλημα και οι φιλίες οι συγγένειες και οι δεσμεύσεις το αποσιώπησαν; Μάλλον, ή όχι μάλλον, σίγουρα ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Γιατί…
Γιατί αν η μια Αρχή μια εξουσία, σύμφωνα με το κείμενο, φέρεται ανεύθυνα αλαζονικά και καταστροφικά, κι αν σε αντιπαράθεση, μια άλλη εξουσία, και ο Τύπος εξουσία είναι, αν λοιπόν μια άλλη εξουσία απαντάει καταγγέλλει με εμπάθεια και φανατισμό, τότε, πού και πώς σταματάει το κακό, πού και πώς σπάει η αλυσίδα, πού είναι η υπέρβαση, πώς ωφελείται τελικά ο τόπος που είναι και το ζητούμενο;
Γιατί το ‘’Αρχή άνδρα δείκνυσι’’ ισχύει για όλες τι εξουσίες…

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr