ΣΠΑΡΤΗ. Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τη φετινή χρονιά το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων επί τη εορτή του προστάτου και εφόρου της Ενορίας Τσεραμιού, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Τσεραμιού, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Κοινωνική Λειτουργό του Νοσοκομείου Σπάρτης, κ. Μαρία Γαζέτα με θέμα: «Ηλικιωμένα άτομα στο σπίτι• πώς τα αντιμετωπίζουμε και πώς τους συμπεριφερόμαστε». Μετά την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ομιλία, η κ. Γαζέτα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των ενοριτών, ενώ δέχτηκε με μεγάλη χαρά ένα βιβλίο με τον βίο του Αγίου Δημητρίου από τον εφημέριο της Ενορίας π. Παναγιώτη Λάτση, ο οποίος θέλησε, με αυτόν τον τρόπο, να την ευχαριστήσει, εκ μέρους όλων, για την αποδοχή της πρόσκλησής του.

Η επόμενη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Τσεραμιού, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2016, ήταν η εκμάθηση παρασκευής προσφόρου από την κ. Παναγιώτα Ηλιοπούλου, η οποία αφού εξήγησε και έδειξε πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις φτιάχνεται ένα πρόσφορο, προσέφερε σε όσες κυρίες το επιθυμούσαν από ένα μπωλ με προζύμι. Λίγο πριν το τέλος, ο π. Παναγιώτης, αφού έδειξε σε όλους πώς γίνεται η προσκομιδή στην Ιερά Πρόθεση, ευχαρίστησε την κ. Ηλιοπούλου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, χαρίζοντάς της, με ιδιαίτερη χαρά, ένα ψυχωφέλιμο δώρο.

Η επόμενη εκδήλωση που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ενορία του Τσεραμιού ήταν η Παράκληση προς τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη που εψάλλη το απόγευμα της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2016 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στην Παράκληση έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Χρόνης, ενώ πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Τσεραμιό για να παρακαλέσει και να προσευχηθεί στον Άγιο. Με το πέρας του Παρακλητικού Κανόνος διανεμήθηκαν σε όλους μικρά βιβλιαράκια που περιέχουν τον βίο και την Παράκληση του Αγίου Δημητρίου, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκαν καφές και γλυκίσματα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Η τελευταία εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Τσεραμιού, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2016, ήταν η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώθηκε από την Ενορία του Τσεραμιού σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, την Διευθύντρια του τμήματος κ. Μαρία Καλκάνη και την προϊσταμένη του τμήματος κ. Φλωρεντία Ψαθά. Η υποδειγματική συμπεριφορά και η απαράμιλλη ευγένεια του συνεργείου αιμοληψίας που το αποτελούσαν ο ιατρός κ. Ιωάννης Κοντονής και οι νοσηλεύτριες κ. Αικατερίνη Γαλάνη και κ. Αγγελική Γαλάτα, ήταν εξόχως χαρακτηριστική, ενώ και η προσέλευση των αιμοδοτών κρίθηκε ως άκρως ικανοποιητική. Με το πέρας της αιμοδοσίας και την προσφορά από τον εφημέριο της Ενορίας μιας εικόνας, ως δείγμα της βαθιάς του ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς το συνεργείο αιμοληψίας και τους αιμοδότες, όλοι εξέρχονταν χαρούμενοι από την αίθουσα, γευόμενοι τα διάφορα εδέσματα με την πορτοκαλάδα που με ιδιαίτερη χαρά είχαν ετοιμάσει οι καλές ενορίτισσες της Ενορίας του Τσεραμιού.

Ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους τους παραπάνω, οι οποίοι ολοπρόθυμα και θυσιάζοντας κόπο και χρόνο συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και εύχεται ολόψυχα όπως ο Φιλάνθρωπος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, επιδαψιλεύει την υγεία και την μακροημέρευση για ευόδωση των κόπων και των έργων τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν κατά το διήμερο 25 - 26 Οκτωβρίου, όπου την Τρίτη το απόγευμα, παραμονή της εορτής και ώρα 6:15 θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος ενώ ανήμερα της εορτής και από ώρας 7:15 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος μετά Αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Πηγή: EnoriaTseramiou.blogspot.gr
Φωτογραφίες: Αντωνία Βασιλάκου, Όλγα Τσώνη, Γ.Π.Λ.