Το ρόδι που ονομάζεται και «μήλο της Καρχηδόνας» όπως το αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι, κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία και αποτελεί τρόφιμο με ιδιαίτερα μεγάλη διατροφική αξία. Eίναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας: τουλάχιστον από το 3000 π.X. Aν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα βλέπουμε ότι το ρόδι εξυμνείται σε αιγυπτιακούς πάπυρους ως σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας. Στην Αρχαία Ελλάδα, το ρόδι συμβόλιζε τη ζωή και την αναγέννηση.Το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει τη καλοτυχία. Στις μέρες μας ,ύστερα απο χιλιάδες χρόνια το ρόδι ως σύμβολο της ζωής επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα του στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Το ρόδι διαθέτει αντιοξειδωτικές , αντιφλεγμονώδεις, αντιαθηρωματικές ,αντιγυραντικές , επουλωτικές και αντιδιαρροικές ιδιότητες.Έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (Κ, C, Ε, φυλλικό οξύ), σεληνίου και καλίου, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Eπιπλέον, τα συστατικά του απορροφώνται πολύ εύκολα και αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση των συμπτωμάτων της μη – αλκοολικης λιπώδους διήθησης του ήπατος (NAFLD) καθώς επίσης και τη πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου . Άξια αναφοράς είναι η ικανότητά του να ελέγξει αλλά και να μειώσει τον πόνο καθώς και τις αρνητικές γαστρικές επιπτώσεις των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) .

Τα διατροφικά οφέλη του ροδιού έχουν προσελκύσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. To ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. H αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού αποδίδεται κυρίως στα φαινολικά οξέα , τα φλαβονοειδή , τις ταννίνες και τις ανθοκυανίνες. Τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των πολυφαινολών.Οι πολυφαινόλες από τη φύση τους υπάρχουν στα φυτά. Αντίθετα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, οι πολυφαινόλες δεν είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή δεν απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για τη διατήρηση της ζωής, αλλά μπορούν να ασκήσουν ευεργετικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως οι αντιοξειδωτικές δράσεις του ροδιού υπερισχύουν κατά τρεις φορές σε σχέση με αυτές του κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε πως η ιδιότητα αυτή φάνηκε να είναι μεγάλη ακόμη και σε χυμούς ροδιού του εμπορίου στους οποίους είχε χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το φρούτο .Αξιοσημείωτο είναι πως η κατανάλωση ροδιού φαίνεται να προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης μέσω της ενίσχυσης της σύνθεσης υαλουρονικού αλλά και της καταστολής της ελαστάσης και της κολλαγονάσης ,ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και την ανάπτυξη ρυτίδων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από το Cardiovascular Research Institute του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια , φανέρωσε την ικανότητα που έχει ο χυμός ροδιού στη βραχυπρόθεσμη αλλά και στην μακροπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης.Οι επιδράσεις αυτές ήρθαν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις αντιοξειδωτικές αλλά και τις αντι-αθηρωματικές δράσεις του ροδιού βελτιώνοντας συλλογικά την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων.

Eπίσης , στις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έρχεται να προστεθεί και η πρόληψη της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.Αντίστοιχες έρευνες απέδειξαν πως η κατανάλωση ροδιού είναι σε θέση να εμποδίσει σημαντικά τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 31,9%.Έτσι , το ρόδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη πρόληψη της οστικής απώλειας προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για την διατροφική διαχείριση αυτής της ασθένειας.

Ενδιαφέρον προξένησε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ιnternational Journal of Endocrinology and Metabolism τον Ιανουάριο του 2016 .Στη συγκεκριμένη μελέτη , 40 ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 , κλήθηκαν να καταναλώσουν 50 γραμμάρια συμπυκνωμένου χυμού ροδιού καθημερινά για 4 βδομάδες . Τα αποτελέσματα ανέδειξαν αύξηση της HDL χοληστερόλης (ΗDL-C ,η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας) καθώς επίσης και σημαντική μείωση της Ιντερλευκίνης 6 (ΙL-6) η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη φλεγμονής. Αύξηση παρατηρήθηκε και στη ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού ( total antioxidant capacity ) κατά 75%.Ωστόσο, οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα τριγλυκερίδια ορού (TG), στην LDL χοληστερόλη (LDL-C), και στη γλυκόζη νηστείας στο αίμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.Συμπερασματικά ,η κατανάλωση 50 γραμμαρίων την ημέρα χυμού ροδιού φαίνεται να έχει ευνοικές επιδράσεις σε ορισμένους δείκτες φλεγμονής καθώς και να οδηγήσει σε αύξηση των αντιοξειδωτικών στο πλάσμα ασθενών με Διαβήτη τύπου 2.

Την ίδια χρονιά τον Σεπτέμβριο του 2016 ήρθε μια νέα έρευνα να διαλευκάνει τις τεράστιες επιδράσεις της πρόσληψης χυμού ροδιού σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2. Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 60 διαβητικούς ασθενείς ηλικίας 40-65 ετών . Τα αποτελέσματα ύστερα από τη κατανάλωση 200 ml χυμού ροδιού καθημερινά για 6 βδομάδες , έδειξαν μείωση στην οξειδωμένη αλλά και στην μη-οξειδωμένη LDL χοληστερόλη.

Tέλος , σημαντικά είναι και τα οφέλη του ροδιού στο αυξημένο οξειδωτικό στρες που παρατηρείται κατά την άσκηση . Στη περίπτωση αυτή, παρατηρείται παραγωγή ελεύθερων ριζών κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης για επιδιόρθωση των ιστών καθώς και της αυξημένης παραγωγής ενέργειας.Συγκεκριμένα ,η άσκηση υπεραντοχής σχετίζεται με αυξημένη δημιουργία ενεργών μορφών οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS) που μπορούν να βλάψουν την υγεία του αθλητή. Η κατανάλωση πολυφαινολών και συγκεκριμένα ροδιού έχει φανεί πως μειώνει τη παραγωγή ελευθέρων ριζών και συγκεκριμένα μείωνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων . Η μείωση αυτή είναι περισσότερο εμφανής σε αθλητές αντοχής όπου έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition το 2016 το επιβεβαιώνει πανηγυρικά !

Διατροφική ανάλυση για ένα ρόδι (περίπου 280 γραμμάρια):
Ενέργεια (θερμίδες): 234
Πρωτεΐνες (γρ.): 4,7
Λιπαρά (γρ.): 3,3
Υδατάνθρακες (γρ.): 52
Φυτικές ίνες (γρ.): 11
Ασβέστιο mg: 28
Σίδηρο mg: 0,8
Μαγνήσιο mg: 34
Φώσφορο mg: 101
Κάλιο (ποτάσιο) mg: 666
Νάτριο mg: 8
Ψευδάργυρος mg: 0,9
Χαλκός mg: 0,4
Σελήνιο mcg: 1,4
Βιταμίνη C mg: 28
Νιασίνη (Β3) mg: 0,8
Φoλικό οξύ mcg: 107
Βιταμίνη Ε mg: 1,69
Βιταμίνη Κ mcg: 46
Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, (2008)

ΠΗΓΕΣ

1. Int J Endocrinol Metab. 2016 Jan 30;14(1):e33835. Effects of Concentrated Pomegranate Juice on Subclinical Inflammation and Cardiometabolic Risk Factors for Type 2 Diabetes A Quasi-Experimental Study. Shishehbor F, Mohammad Shahi M, Zarei M, Saki A, Zakerkish M, Shirani F, Zare M.
2. Int J Food Sci Nutr. 2016 Sep 16:1-7. Effects of pomegranate juice consumption on oxidative stress in patients with type 2 diabetes: a single-blind, randomized clinical trial. Sohrab G, Ebrahimof S, Sotoudeh G, Neyestani TR, Angoorani P, Hedayati M, Siasi F.
3. Curr Pharm Des. 2016 Oct 10. Pomegranate consumption and blood pressure: A review.
Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Sarrafzadegan N.
4. Int J Food Sci Nutr. 2015;66(4):395-9. Antinociceptive and anti-inflammatory activities of a pomegranate (Punica granatum L.) extract rich in ellagitannins. González-Trujano ME, Pellicer F, Mena P, Moreno DA, García-Viguera C.
5. Nutrients. 2015 Nov 11;7(11):9265-84. Pomegranate Peel Extract Prevents Bone Loss in a Preclinical Model of Osteoporosis and Stimulates Osteoblastic Differentiation in Vitro.
Spilmont M, Léotoing L, Davicco MJ, Lebecque P, Miot-Noirault E, Pilet P, Rios L, Wittrant Y, Coxam V.
6. J Cosmet Sci. 2015 May-Jun;66(3):145-59.Inhibitory effects of pomegranate concentrated solution on the activities of hyaluronidase, tyrosinase, and metalloproteinase. Kang SJ, Choi BR, Kim SH, Yi HY, Park HR, Park SJ, Song CH, Park JH, Lee YJ, Kwang S.
7. Nutrition. 2016 May;32(5):539-45. Effects of pomegranate juice in circulating parameters, cytokines, and oxidative stress markers in endurance-based athletes: A randomized controlled trial. Fuster-Muñoz E, Roche E, Funes L, Martínez-Peinado P, Sempere JM, Vicente-Salar N.
8. Adams LS, Seeram NP, Aggarwal BB, Takada Y, Sand D, Heber D. Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells. J Agric Food Chem. 2006;54:980–5.

Η Επιστημονική ομάδα Νutrilab

Δρ. Mπάρδης Κων/νος – Διδάκτωρ Eπιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής - Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας των ΗΠΑ – Human Performance Lab

Ρένα Μουράτη – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

E-mail: secretariat@nutrilab.gr
Τηλ: 210 300 3535
Fax: 210 72 92 666

www.nutrilab.gr