ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 το πρωΐ θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης σεμινάριο με τον καταξιωμένο μουσικό, κορυφαίο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καθηγητή κλασικών κρουστών κ. Κωνσταντίνο Στ. Βορίσση από την Αθήνα. Το σεμινάριο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και του τμήματος Σύγχρονων και κλασικών κρουστών του Ωδείου και η συμμετοχή σε αυτό θα είναι δωρεάν. Απευθύνεται σε σπουδαστές και καθηγητές Μουσικής όλων των οργάνων και Θεωρητικών, σε μαέστρους και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας.

Την ευθύνη για την οργάνωση του σεμιναρίου έχουν οι καθηγητές Σύγχρονων και Κλασικών Κρουστών του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Σταύρος Κ. Βορίσσης και Σύνθια Μπαγιώκου και ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σπάρτης Σαράντος Κανελλάκος.

Ο Κωνσταντίνος Βορίσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον (ο πατέρας του Σταύρος Βορίσης ήταν μόνιμο μέλος στις ορχήστρες της Ε.Λ.Σ. και της Κ.Ο.Α.).Σπούδασε κλασικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Ν. Κορατζίνου. Πήρε δίπλωμα το 1987, με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ παμψηφεί..

Παρακολούθησε ένα χρόνο ρεπερτόριο ορχήστρας για κρουστά με τον Σ. Ζάννα, όπως επίσης από τον Γιάννη Ξενάκη την ανάλυση των έργων του για κρουστά.

Παρακολούθησε master classes και clinicks:α) για τα μικρά όργανα της ορχήστρας (τρίγωνο, ντέφι, καστανιέτες και πιάτα ορχήστρας) με τους:M. Quinn, P. Kates, S. Astrauskas, R. Holly, T. Adams, S. Fougeroux, K. Aleo, P. Cimmino.

β) για ταμπούρο με τους T. Adams, N. Petrella, J. Kilpatrick, P. Sadlo, P. Vulperhorst.

γ) για τύμπανα με τους: T. Adams, F. Macarez, J. Haas, S. Marrs, P. Sadlo, M. Smit, I. Lesnik, J. Beck.δ) για βιμπράφωνο με τους: Gary Burton, E. Sejourne, P. Sadlo, R. Wiener, N. Rosauro.ε) για μαρίμπα με τους: E. Sejourne, P. Sadlo.

στ) για drumsetμε τους: Billy Cobham, Lennie White, Steve Smith, Dave Weckl.

Το 1983 ξεκίνησε τη συνεργασία του με κλασικές ορχήστρες (Κ.Ο.Α. – Ε.Λ.Σ. – Ε.Ρ.Τ.). Έχει συνεργαστεί με έντεχνα μουσικά σύνολα αλλά και με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Θ. Αντωνίου, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Π. Κούκο, τον Β. Παπαθανασίου, για τον οποίο ετοίμασε, έχοντας την καλλιτεχνική ευθύνη των κρουστών, συναυλία, που έγινε στο ΗΡΩΔΕΙΟ, όπως και την τελετή έναρξης ΑΘΗΝΑ’97 στο ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ.

Διδάσκει ως καθηγητής κρουστών οργάνων στο Ωδείο – Κέντρο Τεχνών Ακρόπολις και είναι μόνιμος μουσικός της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Από το 2004 συμμετέχει ως καθηγητής σε σεμινάρια. Το 2005 συμμετείχε ως καθηγητής στο διεθνές φεστιβάλ κρουστών perkumaniaστο Παρίσι, σε clinicμε θέμα: Πολυρυθμία - Ανεξαρτητοποίηση – Ανάλυση πολύπλοκων ρυθμικών σχημάτων.

Την ευθύνη για την οργάνωση του σεμιναρίου έχουν οι καθηγητές Σύγχρονων και Κλασικών Κρουστών του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Σταύρος Κ. Βορίσσης και Σύνθια Μπαγιώκου και ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σπάρτης Σαράντος Κανελλάκος.