ΣΠΑΡΤΗ. O Δήμος Σπάρτης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα και του Δήμου Nanjing της Κίνας, που ανέλαβαν όλα τα έξοδα συμμετοχής και φιλοξενίας, συμμετείχε στην Word historical & cultural cities expo 2016 , που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 Οκτωβρίου 2016 στην Nanjing.

Το Δήμο Σπάρτης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Ευάγγελος Βαλιώτης, συνοδευόμενος από την Δημοτική Σύμβουλο, Μακρυσοπούλου Χριστίνα.

Στη διεθνή συνάντηση μετείχαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι από 23 χώρες και 35 πόλεις όπως το Παρίσι, Λος Άντζελες, Γιόρκ, Αγία Πετρούπολη, Φλωρεντία, Κατμαντού, Ντάλλας, Σαν Αντώνιο κ.α.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο κ. Βαλιώτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει δώρα με το Δήμαρχο της Ναντζίνγκ κ. Miao καθώς και με Δημάρχους και εκπροσώπους άλλων πόλεων, ενώ στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου ευχαρίστησε θερμά τις τοπικές αρχές για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

Στην ομιλία του, η οποία μεταφράστηκε στην αγγλική και την κινέζικη γλώσσα, με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης ως μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξή της πόλης» έκανε παρουσίαση του Δήμου Σπάρτης με συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού.

Στο τέλος του φόρουμ όλες οι πόλεις που συμμετείχαν υπέγραψαν ένα κείμενο διακήρυξης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί πολύτιμο και αναγκαίο εργαλείο για την επίτευξη των 17 στόχων που προβλέπει η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη

Η συμμετοχή του Δήμου Σπάρτης, στο φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη των ιστορικών και πολιτιστικών πόλεων, υπό την αιγίδα της UNESCO ήταν μια ευκαιρία για την πολιτιστική προβολή της Σπάρτης στην μακρινή Κίνα αλλά και η άντληση σημαντικών στοιχείων και καλών πρακτικών για την κοινωνική οργάνωση και άλλων τομέων του Δήμου μας.

Ο Δήμος Σπάρτης συμμετέχει πλέον ενεργά στο Δίκτυο των Iστορικών και Πολιτιστικών πόλεων της UNESCO και με βάση τη Διακήρυξη δεσμεύεται πλέον στην εφαρμογή στρατηγικών αλλά και των μηχανισμών που βασίζονται στην πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτιστική δημιουργικότητα, τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος και τη χρήση νέων τεχνολογιών.