ΣΠΑΡΤΗ. Την Πέμπτη 3/11/2016 έγιναν εργασίες ελέγχου και φυτοπροστασίας των οχτώ χειρουργημένων υψηλών Φοινίκων της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου. Διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι ζωντανοί κι έχουν αναβλαστήσει ζωηρά. Από τους δύο παλαιότερα χειρουργημένους αφαιρέθηκε το εντομοστεγές δίχτυ (Πινακοθήκη & απέναντι από παλιά Νομαρχία), ενώ στους άλλους διατηρήθηκε μέχρι να αυξηθεί κι άλλο το φύλλωμά τους. Η φωτογραφία είναι απ’ το Φοίνικα νοτίως του πεζοδρόμου Κλεομβρότου.

Παράλληλα, το Τμήμα Εν. Σχεδιασμού & Πρασίνου δοκιμάζει νέου τύπου παγίδες και προσελκυστικά προκειμένου να δυναμώσει η μαζική παγίδευση ενηλίκων σκαθαριών η οποία ήδη εφαρμόζεται. Η μαζική παγίδευση ενηλίκων μειώνει τον αριθμό των σκαθαριών που επιτίθενται στους προστατευόμενους φοίνικες και έτσι είναι σημαντικό τμήμα του προγράμματος αντιμετώπισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτές της Ελλάδας όπου καθυστερεί η καταστροφή των προσβεβλημένων / νεκρών Φοινίκων. Η υπηρεσία δοκιμάζει 2 τύπους παγίδας και 2 τύπους προσελκυστικών σε διάφορους συνδυασμούς με πολύ θετικά αποτελέσματα έως τώρα. Επειδή οι παγίδες τοποθετούνται αναγκαστικά σε υπαίθριους χώρους, η συμβολή των πολιτών στην προστασία τους από βανδαλισμούς, κλοπές, κλπ, είναι καθοριστική για την επιτυχία της μαζικής παγίδευσης. Έτσι, η πλήρης ανάπτυξη του βελτιωμένου προγράμματος μαζικής παγίδευσης θα συνοδευτεί από ανάλογη δημόσια ενημέρωση στο άμεσο μέλλον.

Η εξέλιξη του φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμώνα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που φέρνει, αποτελεί σύμμαχό των γεωπόνων στην αντιμετώπιση του σκαθαριού. Λόγω του κρύου οι προνύμφες («κάμπιες», «σκουλήκια») είναι πολύ λιγότερο δραστήριες, ενώ τα ενήλικα δεν πετάνε όταν η μέση θερμοκρασία της ημέρας είναι μικρότερη από τους 13 oC. Έτσι, ο χειμώνας αποτελεί μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί -έως και εκριζωθεί- η προσβολή από μεμονωμένους Φοίνικες. Η αντιμετώπιση δεν σταματάει αυτήν την περίοδο αλλά παραμένει το ίδιο συνεπής και μάλιστα θεωρείται αποτελεσματική με οργανισμούς (νηματώδεις σκώληκες) που καταπολεμούν το σκαθάρι.

Ταυτόχρονα, ο χειμώνας είναι η μόνη εποχή που μπορεί κανείς να κλαδέψει τους Φοίνικες, επειδή κάθε τομή προσελκύει ενήλικα σκαθάρια. Έτσι, τα κλαδέματα πρέπει να γίνονται με κρύο, όταν τα ενήλικα δεν πετάνε. Χρειάζεται πάντως να σημειωθεί ότι οι Φοίνικες δεν απαιτούν κλαδέματα προκειμένου να είναι υγιείς, αλλά αντίθετα το κλάδεμα πράσινων φύλλων τους εξασθενίζει, όπως επεξηγείται αναλυτικά και στο συνημμένο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΓΕΩΤΕΕ – Παρ. Πελοποννήσου.

Επίσης, φυσιολογικό είναι αυτήν την εποχή, το σταδιακό κιτρίνισμα και εντέλει η ξήρανση των κατώτερων φύλλων, η οποία ξεκινάει από τα άκρα των φυλλαρίων. Για το φαινόμενο αυτό έχει εκφραστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ανησυχία από πολίτες πλην όμως όπως προαναφέρθηκε είναι φυσιολογικό.
Τέλος, υπενθυμίζεται σε όσους διατηρούν που διατηρούν Φοίνικες και ιδιαίτερα Κανάριους (όπως αυτοί της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου) στην επικράτεια του Δήμου ότι από τη στιγμή που διαπιστώνουν έναρξη προσβολής (ασυμμετρία, πτώση φύλλων, κλπ) στο Φοίνικά τους, πρέπει να αποφασίζουν εάν θα τον προστατέψουν ή θα τον καταστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να καταστραφούν τα έντομα που έχει μέσα. Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός Φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια που έχει μέσα του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους πολύτιμους Φοίνικες της πόλης της Σπάρτης.