ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετική ανακοίνωσή της, ενημερώνει το κοινό για τις επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τον μήνα Νοέμβριο.

Παρέμβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
Σε συνέχεια της συνεργασίας του Διαύλου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Νοσηλευτικής και την Πρόεδρο του Τμήματος - Καθηγήτρια Μπουριέλ – Ρόδη Αγγελική, έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο Κέντρο Πρόληψης έξι δίωρες εκπαιδεύσεις φοιτητών στο πλαίσιο της κλινικής άσκησης «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας». Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης τις ημ/νίες: 02,09,16,23,30/11 &07/12/2016 και ώρες: 9:00-11:00, με εκπαιδεύτρια το επιστημονικό στέλεχος Κατερίνα Καργάκου - Κοινωνική Λειτουργός.

Παρέμβαση σε γονείς:

Σε συνεργασία με την κ. Κληρονόμου Φωτεινή, Δ/ντρια Νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Ασωπού, διοργανώνεται μια ομιλία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης προς τους γονείς με τίτλο: «Τα όρια στην αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας», που θα διεξαχθεί στο Νηπιαγωγείο Ασωπού, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα: 6:00 το απόγευμα, με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα - Ψυχολόγο

Στην ανακοίνωση επιπλέον σημειώνεται ότι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», από την 21 Οκτωβρίου 2016, κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε στο Δ. Σ. του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και έγινε δεκτό, αποτελεί πλέον ενεργό μέλος του Δικτύου, με τακτικό μέλος την κα Γκουντούνα Ασπασία, Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Διαύλου».

Λίγα λόγια για το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
Το Πανελλήνιο Δίκτυο συγκροτήθηκε το 1993 ως μία πρωτοβουλία των πρώτων φορέων πρόληψης στη χώρα μας και από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη συμμετοχή όλων των αναγνωρισμένων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, όπως: Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τα Κέντρα Πρόληψης, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α Κύπρου κ.ά. Αποτελεί ένα ζωντανό χώρο διαλόγου, συνεργασίας και ανάπτυξης για όλους όσους λειτουργούν στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, εθελοντών και επαγγελματιών. Βασικός στόχος του Δικτύου είναι η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, της εμπειρίας αλλά και των αρχών και αξόνων της πρόληψης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο προωθώντας έτσι τόσο την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών όσο και την ανάπτυξη της Υπόθεσης της Πρόληψης μέσα από τη διάδοση καλών πρακτικών, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασιών και την επεξεργασία συνθετικών προτάσεων χρήσιμων για τα μέλη και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στην συνάντηση του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου συμμετείχαν 50 άτομα, εκπρόσωποι 26 φορέων πρόληψης από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το βασικό θέμα της ολομέλειας ήταν η ανάδειξη των σημερινών αναγκών και προκλήσεων που απασχολούν τους φορείς πρόληψης και συνδέονται με την εξέλιξη των παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Επίσης κατά τη διάρκεια των εργασιών προσδιορίστηκε η βασική θεματολογία της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιήσει το Δίκτυο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» Κυκλάδων τον Οκτώβρη του 2017. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την ολομέλεια απασχόλησαν τα ακόλουθα θέματα: η ανθεκτικότητα των ανθρώπων της πρόληψης καθώς λόγω της κρίσης βιώνουν έντονα πιεστικές συνθήκες εξαιτίας των αυξημένων και πολύ διαφορετικών αιτημάτων που δέχονται από την κοινότητα. Μέσα σε αυτή τη ρευστότητα νιώθουν αγωνία κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να είναι αποτελεσματικοί στη δράση τους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί και μία θετική πρόκληση για αναζωογόνηση και ανάδειξη νέων ευκαιριών και πεδίων παρέμβασης. Οι δεδομένες συνθήκες απαιτούν αυξημένη εσωτερική συγκρότηση από τους φορείς, καλύτερο κεντρικό σχεδιασμό, ερευνητικά δεδομένα για τις νέες ανάγκες, ανάδειξη και αξιοποίηση νέων εργαλείων, καλύτερο συντονισμό μεταξύ των φορέων, άνοιγμα σε νέες μορφές συνεργασίας και δικτυώσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το προσφυγικό, οι νέες μορφές εξάρτησης κλπ, οριοθέτηση, ανάγκη εποπτείας αλλά και επαρκούς στελέχωσης των φορέων.

Τέλος, αναγνωρίστηκε ότι οι παρεμβάσεις των φορέων πρόληψης έχουν εκείνο το φιλοσοφικό υπόβαθρο, αρχές και αξίες που μπορούν να απαντήσουν με τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο στις νέες ανάγκες, ενώ οι συνεργασίες που έχουν χτιστεί και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στις τοπικές κοινότητες είναι η μόνη δυναμική απάντηση σε όλο αυτό που βιώνουμε. Άλλωστε ο τρόπος οργάνωσης της συγκεκριμένης ολομέλειας ήταν έμπρακτη απόδειξη των παραπάνω καθώς η όλη διοργάνωση ήταν προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου με τις υπηρεσίες του Δήμου, το Σύλλογο Κρητών Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου. Το αποτέλεσμα ήταν αναζωογονητικό για όλους όσους συμμετείχαν στις εργασίες καθώς έθρεψε την καρδιά με συγκίνηση, το νου με νέες ιδέες και προβληματισμό και τις αισθήσεις μας με στοιχεία πολιτισμικά και πολιτιστικά μέσα από την φιλοξενία μας στους χώρους του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ζωγράφου και του Μουσείου Γουναρόπουλου.