ΣΠΑΡΤΗ. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση με απρόβλεπτη εξέλιξη. Η άριστη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου έχει στόχο την πρόληψη των οξέων άλλα και των χρόνιων επιπλοκών της νόσου. Η χρήση της ινσουλίνης, αν και μειώνει σημαντικά τις οξείες επιπλοκές, δεν κατορθώνει από μόνη της να τις εξαφανίζει. Διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά ήπιες ή και εντονότερες υπογλυκαιμικές ή υπεργλυκαιμικές καταστάσεις. Αυτά τα επεισόδια μπορούν βραχυπρόθεσμα εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και ορθά να απειλήσουν και τη ζωή ακόμη ενός διαβητικού ενώ η συχνή εμφάνισή τους, ακόμα και όταν έχουν πολύ ήπια εκδήλωση, εξυπηρετεί την εμφάνιση των επιπλοκών της νόσου που είναι καρδιαγγειακά νοσήματα, αμφιβληστροειδοπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθειες, αδυναμία επούλωσης τραυμάτων, γάγγραινα στα πόδια (Διαβητικό Πόδι) που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό.

Είναι πολύ βασικό λοιπόν για την επιβίωση αλλά και τη διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής του διαβητικού η ενεργός παρουσία ειδικού ιατρού στη ζωή του με τη βοήθεια του οποίου θα διαμορφωθεί ένα προσωποποιημένο και δυναμικό θεραπευτικό σχήμα ενώ ταυτόχρονα θα σχεδιαστεί και ολόκληρη η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής του. Και με τις σημερινές ισχύουσες οικονομικές συνθήκες, η παρουσία ενός τέτοιου ιατρού είναι απαραίτητη στις δομές υγείας στις οποίες ο διαβητικός μπορεί να απευθύνεται με το ελάχιστο κόστος, το Δημόσιο Νοσοκομείο.

Για μια ακόμα φορά το notospress.gr καταγράφει την αγωνία που τείνει να γίνει αγανάκτηση και αφορά στην έλλειψη ιατρού – διαβητολόγου από το Νοσοκομείο της Σπάρτης. Εκατοντάδες διαβητικοί έχουν μείνει ακάλυπτοι και κάνουν έκκληση τόσο στη Διοίκηση όσο και στην ηγεσία του Υπουργείου για μια ταχεία και επαρκή κάλυψη των αναγκών τους.

Μοιάζει αστείο κάποιοι να προαναγγέλλουν τη δημιουργία διαβητολογικού κέντρου στο ΕΣΥ Λακωνίας και σήμερα να μην μπορούν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των διαβητικών.

Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη να επεμβαίνουν εξωτερικοί παράγοντες, ακόμα και ΜΜΕ, για να δρομολογηθούν οι λύσεις. Ωστόσο αν χρειαστεί, όπως παλιότερα συνέβη με τους νεφροπαθείς, το Νοσοκομείο Μολάων κ.α. θα αναπτύξουμε καθημερινή αρθρογραφία έως ότου οι συμπολίτες μας εισακουστούν. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει όταν μόλις χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός διέθεσε αρκετές ώρες για να ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο σε μια επίσκεψή του μέσα στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Με την ευχή, οι συμπολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να ακούσουν μια «γλυκιά» είδηση, αναμένουμε την παρέμβαση εκείνη που θα τους καταστήσει πολίτες ίδιας κατηγορίας με όλους.