Με αφορμή την κινητοποίηση που προκαλεί το Artistic Hair Salon Perry &George είναι ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα για τις απειλές που κάνουν δύσκολη τη ζωή του σύγχρονου άνδρα. Φέτος ο θεσμός Movember που εξελίσσεται στο Artistic Hair Salon Perry &George είναι αφιερωμένος στην Ανδρική Κατάθλιψη και στον Καρκίνο του Προστάτη.

Η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη!

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Aποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Στην Ευρώπη το 7% του πληθυσμού άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο και μόνο το 1,3% θα πεθάνει από αυτό. Στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των καρκίνων.

Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγο των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο.

Η συχνότητα του τυχαίου καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, δηλαδή 30% στους άνδρες άνω των 50 και 70% σε αυτούς άνω των 80 ετών. Η εξέλιξη του είναι μικρή και απαιτεί μακρό χρονικό διάστημα για να εκδηλωθεί, αν εκδηλωθεί ποτέ.

Tα αίτια

Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα.
Πιθανή παράγοντες κινδύνου είναι οι διατροφικές συνήθειες και η ορμονική κατάσταση του άνδρα.

Πλούσια διατροφή σε ζωικά λίπη ευνοεί την εμφάνιση του καρκίνου. Αντίθετα η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, η οποία περιέχει περισσότερα φυτοιστρογόνα που ελαττώνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων δρα ευεργετικά και ελαττώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη δρα στην προαγωγική φάση της καρκινογένεσης.(δηλαδή προάγη τον καρκίνο). Η φυτική δίαιτα, από μόνη της ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, και προφυλάσσει από την καρκινογένεση.

Η ελαττωμένη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και βιταμινών E& D, και ιχνοστοιχείων, και ιχθυέλαιον (δηλαδή μεσογειακή διατροφή) έχουν όλα αυτά προστατευτικό ρόλο.

Δεν σχετίζεται με αφροδίσια νοσήματα, με τις σεξουαλικές συνήθειες, με το κάπνισμα. Εργαζόμενοι σε βιομηχανίες ελαστικών έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.


Η πρόληψη

Η πρόληψη διακρίνεται σε πρωτογενή δηλαδή χημειοπροφύλαξη όπως είναι τα ρετινοειδή τα φυτοιστρογόνα, τα αντιανδρογόνα, φάρμακα για την ΚΥΠ (5α-ρεδουκτάση) βιταμίνες D&E τα αντιφλεγμονώδη, το σελήνιο, το λυκοπένιο.

Η δευτερογενής πρόληψη απευθύνεται στο μαζικό πληθυσμό για πρώιμη διάγνωση.
Είναι οι ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα στο ιατρείο, ελέγχονται με δακτυλική και PSA. Στην Αμερική συνιστάται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος των ανδρών άνω των 50ετών.

Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου επιβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος. Είναι επίσης αποδεκτό ότι η πρώιμη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά στην διαπίστωση κλινικά εντοπισμένων όγκων που είναι και οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά, προσφέροντας ίαση στον ασθενή.


Η θεραπεία

Η θερπαεία γίνεται είτε με Ακτινοθεραπεία, είτε με Βραχυθεραπεία είτε με Ορμονοθεραπεία. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι της απροθυμίας των ασθενών να δεχθούν ιατρική βοήθεια;

Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.
Η εκτίμηση ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με την ηλικία.
Φόβος διάγνωσης καρκίνου.
Φόβος επιπλοκών από την εγχείρηση.
Αποστροφή για την δακτυλική εξέταση.
Απροθυμία μετάβασης στο νοσοκομείο.


Μάθετε για το πρόγραμμα Movember που εξελίσσεται στο Artistic Hair Salon Perry & George σε σχέση με το «πρόσωπο» του άνδρα και ζητήστε τη συμμετοχή σας.

Τηλ. 27310 24774