Γράφει ο Ηλίας Στρατηγάκος*

Καταρχήν ευχαριστώ, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία των καλλιεργειών από διάφορους φυσικούς κινδύνους , μεταξύ των οποίων είναι αυτός της προστασίας από το χαλάζι. Εξίσου πιστεύω σημαντικός είναι επίσης και αυτός της προστασίας από τον παγετό.

Απαντώντας λοιπόν στην επερώτηση ενημερώνουμε ότι το αντικείμενο αυτό καθ΄ύλην είναι αρμοδιότητας ΕΛΓΑ , ο οποίος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του από πολλά χρόνια εκτός της παθητικής προστασίας (της αποζημίωσης δηλαδή των ασφαλισμένων του για ζημιές, σύμφωνα και με τον Κανονισμό Ασφάλισης που έχει) έχει αναπτύξει και την ενεργητική προστασία.

Η ενεργητική προστασία αναπτύσσει ένα σύστημα-πρόγραμμα ,που σκοπό έχει να αποτρέψει ή να προφυλάξει τις καλλιέργειες από τα ζημιογόνα αίτια των φυσικών κινδύνων.

Α) Προστασία από το χαλάζι.
1.Με εναέρια μέσα, όπου με αεροπλάνα σποράς ψεκάζονται τα χαλαζοφόρα νέφη με AgI(ιωδιούχο άργυρο) αποτρέποντας τη χαλαζόπτωση. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών(ΚΕ.Μ.Ε) του ΕΛΓΑ που εδρεύει στη Θεσ/νίκη και στεγάζεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εφαρμόζεται από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο σε δύο περιοχές.
Περιοχή 1. Ημαθία και Πέλλα, αλλά και τμήματα της Πιερίας, Θεσ/νίκης, Κιλκίς 2.670km²
Περιοχή 3. Τμήματα της Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας και μικρό της Φθιώτιδας 2.509km²
2.Με αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής (Καβάλα, Λάρισα, Πιερία, Ηλεία, Μεσσηνία) όπου καλύπτουν μια έκταση 60.000 στρεμμάτων με 80 αντιχαλαζικά κανόνια ιδιοκτησίας ΕΛΓΑ και για τα οποία προχώρησε διαδικασία μεταβίβασής τους σε φορείς των περιοχών που είναι εγκατεστημένα
3.Με αντιχαλαζικά δίκτυα .Όπου σε αμπέλια, καρποφόρα –εφόσον συμφέρει, επιδοτούνται με βάσει τα τιμολόγια αγοράς ,τόσο τα δίκτυα όσο και οι πάσσαλοι τοποθέτησης, με το ποσό των 60% της δαπάνης χωρίς ΦΠΑ.
Αξίζει να αναφέρουμε την αντιβροχική μεμβράνη ,που εφαρμόζεται όταν έχουμε ώριμα κεράσια και επιτραπέζια σταφύλια για να μη ανοίξουν ,επιδοτούνται και αυτά όπως παραπάνω από τον ΕΛΓΑ.

Β) Προστασία από τον παγετό
1. Με ανεμομείκτες σε παγετόπληκτες περιοχές εσπεριδοειδών, με την κατασκευή Αντιπαγετικών Ανεμιστήρων. Επιδοτούνται σε ποσοστό 60%, ως μέσο προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές και καλλιέργειες(εσπεριδοειδή ).
2.Με συστήματα τεχνητής ομίχλης ,όπως στο Δήμο Βελβεντού Κοζάνης ,όπου δημιουργούμε πυκνό νέφος ομίχλης μέσα σε μία περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Εξυπακούεται ότι όλα αυτά τα μέτρα της Ενεργητικής Προστασίας έχουν σαφώς την αναπτυξιακή διάσταση και γι αυτό καταβάλλεται και οφείλει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Έτσι η Ενεργητική Προστασία δεν θα πρέπει να έχει ως πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτοκτηνοτρόφων , αλλά κονδύλια από τα Ενωσιακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ανοίξει Διαβούλευση , για τη βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας.

Βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 του Ν.2342/95 «Περί Ενεργητικής Προστασίας της Γεωργικής ,Κτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής…» το ΔΣ του ΕΛΓΑ, εγκρίνει κάθε έτος, το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι, τις άκαιρες βροχοπτώσεις και τον παγετό. Το πρόγραμμα αυτό έχει τύχει ευμενούς αποδοχής, με μέση απορροφητικότητα γύρω στα 3.000.000 ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση 88/5-6-2014 του ΔΣ ΕΛΓΑ η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας μπορεί να γίνεται μέχρι τέλους του 2016, οπότε ας σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος, η χρήση αντιχαλαζικών δικτύων προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά στα παραγόμενα προϊόντα (π.χ. ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων), εξοικονόμηση πόρων(μειωμένες αρδευτικές ανάγκες) και προστασία της παραγωγής από καύσωνα.


*Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr