Σε σχετική επιστολή της προς τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων η Πρόεδρος του Επιμελητη-ρίου Λακωνίας χαρακτηρίζει άδικο το μέτρο του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο δίνει τη δυνατότητα τμηματικής κάλυψης βεβαιωμένων οφειλών και ζητά την άρση του.


Επιστολή με θέμα τον Αυτεπάγγελτο συμψηφισμό που κάνει το Δημόσιο για βεβαιω-μένες σε βάρος του οφειλές έστειλε η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Λακωνίας στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Πιτσιλή.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«κε Γενικέ,

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 της ΠΟΛ 1022/24-01-2012 «Αυτεπάγγελτος συμψη-φισμός επί βεβαιωμένων οφειλών στο Δημόσιο» και τις κείμενες διατάξεις στις οποίες αυτή αναφέρεται, σε συμψηφισμό εντάσσεται και απαίτηση βεβαιωμένη ακόμη και αν αυτή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Επομένως συμψηφίζονται χωρίς δήλωση του οφειλέτη όχι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα χρέη που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, αλλά και όλα τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ταμειακά και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Τη στιγμή που το ίδιο το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρή-σεις να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτό τμηματικά και σε ορισμένες ημερομηνίες (όπως για παράδειγμα για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ), το ανωτέρω μέτρο είναι άδικο και δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα στις οικονομικές συναλ-λαγές, μην επιτρέποντας στις επιχειρήσεις – ακόμα και σ΄ αυτές που δεν οφείλουν στο Δημόσιο – να οργανώσουν τις οικονομικές τους ενέργειες (πληρωμή προμηθευτών κλπ).

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αφαιρεθεί από τις κείμενες διατάξεις το σημείο που αναφέρεται στον συμψηφισμό των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν δήλωσης του φορολογούμενου.

Με την πεποίθηση πως το αίτημα είναι δίκαιο, αναμένουμε τις ενέργειές σας».