Χωρίς να καμφθεί το πλήθος των πιστών από τον καιρό και με τον Μητροπολίτη Σπάρτης k. Eυστάθιο να επικαιροποιεί εύστοχα τόσο την "παρουσία" του Οσίου Νίκωνος όσο και τα χριστινικά ορθόδοξα διδάγματα για αγάπη και πίστη κορυφώθηκαν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος.

ΣΠΑΡΤΗ. Mε την καθιερωμένη λαμπρότητα και με τον καιρό να επιτρέπει τη Λιτανεία έγινε ο εορτασμός του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Την παραμονή λάμπρυνε τον Εσπερινό με την παρουσία και το κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενώ και ανήμερα συλλειτούργησαν με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης οι Επίσκοποι Μαντίνειας, Κυθήρων και Φωκίδος.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Οσίου, εξαιρετικές ψαλμωδίες από τους Ιεροψάλτες και τους Ιερομονάχους. Ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος απο άμβωνος ανέφερε μεταξύ άλλων ό,τι πρέπει να ευχαριστούμε τον Όσιο για όσα προσφέρει. Μάλιστα αναφέρθηκε στον Καρυωτάκη που είχε πει «κάθε χαρά έφυγε από την καρδιά μου όταν ασυλλόγιστα αρνήθηκα την πίστη μου…» και προέτρεψε αρχές και λαό να πιστεύουν και να αγαπούν. Να αγαπούν τον Θεό περισσότερο και από τους γονείς και τα αδέλφια. Να αγαπούν το πλησίον. Σχετικά με τον καιρό τόνισε ότι δεν προσφέρετε για Λιτανεία αλλά είναι καλός για την Γεωργία… Κάλεσε όμως όλο το εκκλησίασμα να συνοδεύσει την Λιτανεία της Ιερής Εικόνας στο κέντρο της πόλης.

Ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στον εορτασμό και ιδιαιτέρως εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. ιερώνυμου στον εορτασμό του Οσίου Νίκωνος.
Η λιτανεία έγινε με αμείωτο το πλήθος των πιστών που επέστρεψαν στον Ναό όπου κι έγινε η απόλυσης από τον κ. Ευστάθιο.

Τις Aρχές εκπροσώπησαν οι αξιωματούχοι του Στρατιωτικού, Αστυνομικού και Δικαστικού κλάδου καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, οι βουλευτές κ. Αραχωβίτης, κ. Δαβάκης και κ. Γρηγοράκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοιράγιας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, εκπρόσωποι δήμων της Λακωνίας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η κ. Πατριανάκου και ο κ. Αποστολάκος.

Να σημειωθεί ότι τις Λατρευτικές εκδηλώσεις μετέδωσε ζωντανά το τηλεοπτικό κανάλι «Ιόνιαν» καθώς και η ιστοσελίδα της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τη λιτανεία της εικόνας στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης παρακολούθησαν και από την κάμερα notoslive του notospress.gr εκατοντάδες θεατές.